08:51 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1339
  Pratite nas

  Tim Berners Li, engleski inženjer i kompjuterski stručnjak, poznat kao izumitelj interneta, pozvao je na hitnu akciju jer je globalna računarska mreža postala opasna za žene.

  Žene se suočavaju sa onlajn vređanjem, seksualnim uznemiravanjem, pretećim porukama i diskriminacijom, zbog čega je internet postao nesiguran i opasan po njih, rekao je Bernars Li, prenosi engleski „Gardijan“.

  On je dodao da postoji „opasan trend“ u onlajn zlostavljanju, zbog čega žene ostaju bez posla, napuštaju škole, narušavaju im se veze, a njihovi stavovi marginalizuju, navodi Bernars Li u otvorenom pismu povodom 31. rođendana interneta.

  Posebno su ugrožene žene koje pripadaju manjinskim grupama, kaže osnivač interneta, navodeći da ta činjenica ugrožava „napredak koji je načinjen u ravnopravnosti polova“.

  Prema istraživanju njegove Veb fondacije, više od polovine mladih žena doživelo je nasilje na internetu, uključujući seksualno uznemiravanje, preteće poruke, deljenje intimnih slika bez dozvole na društvenim mrežama... Većina uključenih u istraživanje odgovorila je da se stvari na tom polju pogoršavaju.

  Bernars Li je prošle godine pokrenuo akciju kako bi se sprečilo da internet potone u „digitalnu distopiju“.

  Prema njegovom mišljenju, tri ključna područja važna su kako bi žene bile ravnopravne i na internetu.

  Prvi je da se olakša pristup globalnoj mreži za žene, jer polovina njih na planeti ga nema. Drugi je povećanje onlajn sigurnosti, a treći promena veštačke inteligencije koja je često zasnovana na polnoj diskriminaciji.

  Tagovi:
  rodna ravnopravnost, opasnost, žene, Internet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga