03:19 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1808
  Pratite nas

  Zvezda Severnjača, koja se nalazi skoro tačno iznad Severnog pola, vekovima služi putnicima za orijentaciju bez kompasa, ali poslednja ispitivanja pokazuju da ona krije još mnogo nepoznanica.

  Podaci koje astrofizičari dobijaju prilikom ispitivanja Severnjače se ne podudaraju, iako se smatra da su načini računanja precizni. Problem je i što Severnjača „zaslepljuje“ i najnaprednije teleskope.

  Postoji nekoliko načina za izračunavanje mase, starosti i udaljenosti zvezde kao što je Severnjača. Jedan od njih je model zvezdane evolucije, kako objašnjava Hilding Nilson sa Univerziteta u Torontu za „Lajv sajens“.

  Kako izračunati veličinu zvezde i intenzitet kojim sija

  Pomoću te metode, naučnici proučavaju sjaj, boju i tempo kojim zvezda pulsira, a potom se ti podaci koriste da bi se odredila veličina zvezde, intenzitet kojim sija i u kojoj je fazi života.

  Na taj način astrofizičari mogu vrlo lako matematičkim putem da utvrde njenu udaljenost od Zemlje, napominje „Lajv sajens“.

  Čovek posmatra zvezdano nebo
  © CC0 / Unsplash
  Zvezda Severnjača i dalje zbunjuje naučnike.

  Modeli računanja koje astrofizičari primenjuju izuzetno su precizni. Ipak, kada se na ovaj način dobijeni podaci uporede sa merenjima svemirskog teleskopa „Habl“ i drugim proračunima, podaci se ne podudaraju.

  Zbunjujuće razlike u merenju

  Oko Severnjače orbitira i zvezda Polaris B, njen saputnik slabijeg sjaja. Iako su zvezde u binarnom sastavu otprilike iste veličine, proračuni pokazuju da je Polaris B zapravo daleko stariji od Severnjače. Modelom zvezdane evolucije izračunato je da je masa Severnjače sedam puta veća od Sunca, dok merenja drugom metodom pokazuju da je njena masa 3,75 puta veća, što je velika i zbunjujuća razlika.

  ​Naučnici pretpostavljaju da je došlo do greške prilikom merenja. S obzirom na to da se Severnjača nalazi iznad Severnog pola Zemlje, izvan dometa je većini teleskopa, a za preciznije teleskope Severnjača previše jarko sjaji, čak ih i zaslepljuje.

  Postoji još jedna hipoteza koja kaže da je Severnjača nastala sudarom dve zvezde pre nekoliko miliona godina, što bi moglo da bude objašnjenje zašto nijedan model merenja nije primenjiv u ovom slučaju.

  Astrofizičari su saglasni da za ovu tvrdnju, iako nije nemoguća, nema temeljnih dokaza, pa zvezda Severnjača i dalje ostaje misterija.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  misterija, naučnici, Zvezda Severnjača, zvezda
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga