02:19 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  2884
  Pratite nas

  Rusija i kina pregovaraju na nivou radnih grupa o mogućnosti da naprave zajedničku bazu na Mesecu, rekao je Sputnjiku izvor iz svemirske i raketne industrije.

  „Zajednički napori na stvaranju lunarne baze su jedna od razmatranih mogućnost saradnje. Rusija i Kina razmatraju različite oblike kooperacije – izgradnju zajedničke ili dve susedne baze. Nivo integracije podložan je daljim diskusijama“, rekao je izvor.

  Ruska državna svemirska korporacija „Roskosmos“ i Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) potpisale su prošle godine ugovor o stvaranju zajedničkog centra za istraživanje Meseca i svemira.

  Dve svemirske korporacije potpisale su i ugovor o koordinaciji ruske misije Orbita luna resurs-1 (Luna-26) i kineske misije za istraživanje polarne oblasti Meseca Čang'e-7.

  Prema „Roskosmosu“ sporazumi takođe predviđaju zajedničke svemirske eksperimente i omogućuju Rusiji i Kini da međusobno instaliraju naučnu opremu na lunarnim misijama.

  ​Štaviše, Moskva i Peking razmatrali su mogućnost sletanja ruskog svemirskog broda Luna-26 na kineske stanice na Mesecu.

  Šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin izjavio je ranije da će svemirski brod Luna-26 leteti na Mesec 2024. kako bi napravio mapu i daljinski proučavao njegovu površinu. Dobijeni podaci trebalo bi da pomognu određivanju sastava lunarne površine.

  Kineska misija Čang'e-4 već deluje na tamnoj strani Meseca. Kina takođe planira da isporuči lunarno tlo na Zemlju u misijama Čang'e-5 i Čang'e-6 a posle da počne pripreme za let do Meseca i izgradnju prve lunarne stanice. Čang'e -7trebalo bi da sprovede opštu studiju Mesečevog Južnog pola, uključujući teren i kopnene forme, a očekuje se da će Čang'e-8 testirati nekoliki ključnih tehnologija na površini Meseca.

  CNSA je najavila i da namerava da izgradi istraživačku stanicu na Mesečevom Južnom polu i pošalje ljudsku misiju u narednih deset godina.

  Tagovi:
  Mesec, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga