12:27 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 177
  Pratite nas

  Koji od gasova će se osloboditi topljenjem permafrosta, odnosno zone večitog snega i leda — nepoznanica je koja brine mnoge naučnike.

  Oslobađanje ugljenika iz zamrznutog zemljišta, koji se skupljao u zemlji hiljadama godina, može drastično da zagreje našu planetu.

  Ono u šta naučnici nisu sigurni, jeste da li će oslobođeni ugljenik da bude ugljen-dioksid, ili još opasniji metan, koji proizvodi efekat staklene bašte, navodi sajt „Popjular sajens“.

  Permafrost je zemljište koje je zamrznuto cele godine. Hiljadama godina biljke i životinje su umirale i trulile, a zamrzavanjem tako obogaćenog zemljišta zaključao se i ugljenik u njemu.

  Kada se permafrost odmrzne, mikrobi su u stanju da razgrade njegovu organsku materiju. U vlažnom zemljištu koje je obogaćeno kiseonikom ova organska materija se uglavnom pretvara u ugljen-dioksid.

  U vlažnim uslovima sa malo kiseonika, umesto toga pretvara se u metan, koji planetu zagreva 86 puta više od ugljen-dioksida.

  Emisija metana iz Arktika
  © NASA
  Metan planetu zagreva 86 puta više od ugljen-dioksida.

  Čak i ako ne osetimo nagli skok metana, to ne znači da Arktik nije u riziku da postane glavni izvor ugljenika. Permafrost se i dalje gubi zbog klimatskih promena.

  Čak i ako se uglavnom pretvara u ugljen-dioksid, to je još mnogo emisija iz tog zemljišta, prenosi B92. Više ugljen-dioksida od metana nije nužno i bolje, budući da ugljen-dioksid dugo opstaje u atmosferi, pa se zadržava i zagreva planetu duže od metana.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  naučnici, globalno zagrevanje, Arktik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga