20:26 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 3604
  Pratite nas

  Lek poznat već pola veka daje novu nadu u borbi protiv koronavirusa. Prema studiji koju su uradili francuski naučnici, lek razvijen u borbi protiv malarije pomogao je u izlečenju kod 70 odsto obolelih, a u kombinaciji sa antibioticima kod svih lečenih pacijenata.

  Radi se o leku hidroksihlorokinu, koji je već decenijama, tačnije još od 1955. godine u upotrebi protiv malarije pod raznim nazivima. O tome je na svom Tviter nalogu pisao i naš poznati genetičar Miodrag Stojković.

  ​Kako pišu strani mediji, taj lek se prvo pokazao delotvornim u laboratorijskim uslovima, gde je veoma efikasno ubijao koronavirus.

  U članku čiji su autori naučnici iz Vuhana, koji su radili laboratorijske analize, navodi se da „ovaj lek ima dobar potencijal za borbu protiv bolesti KOVID-19”.

  Sada je objavljena i druga naučna studija, ovaj put iz Francuske, ali je ona zasnovana ne na laboratorijskim uslovima, već na kliničkom testiranju ovog leka.

  Istraživanje su radili naučnici sa Instituta za medicinu Univerziteta u Marseju, a tim je predvodio Didije Rauj,

  Oni su ovaj lek ispitivali na 36 pacijenata - 20 ga je dobijalo, a 16 je bilo u kontrolnoj grupi.

  Pacijenti su dobijali po 600 miligrama leka dnevno.

  Utvrđeno je da je polovina pacijenata postala negativna na koronavirus za samo tri dana. U roku od šest dana, izlečeno je 70 odsto pacijenata.

  Novi koronavirus - ilustracija
  © CC0 / Unsplash/Fusion Medical Animation
  Novi koronavirus - ilustracija

  Šestoro pacijenata iz ove grupe tretirano je kombinacijom leka protiv malarije i antibiotika i tu su rezultati bili još impresivniji. Petoro je bilo negativno u roku od tri dana, a šesti je izlečen posle šest dana.

  „Iako se radi o malom uzorku na kom je lek ispitivan, naše istraživanje pokazuje da hidroksihlorokin dovodi do značajnog nestanka i redukcije koronavirusa u telu pacijenata, a njegovo dejstvo pojačava antibiotik azitromicin”, napisano je u studiji.

  Američki predsednik Donald Tramp objavio je da je američka Administracija za lekove i hranu (FDA) odobrila korišćenje ovog leka za KOVID-19, preneli su mediji iz SAD.

  „Dobro je što je ovaj lek poznat već duže vreme, pa znamo da kod njega nema ništa neplanirano i da ne može da ubije nekog. Pokazao je veoma, veoma ohrabrujuće rane rezultate protiv koronavirusa i on će gotovo odmah biti dostupan za primenu”, rekao je Tramp, a preneli su američki mediji.

  Stručnjaci, međutim, upozoravaju da je grupa pacijenata na kojoj je ovaj lek ispitivan suviše mala, te da bi trebalo da se sprovedu opsežnija klinička ispitivanja.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  lek, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga