23:08 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 1912
  Pratite nas

  Celo jedno naselje u nemačkom gradu Hajnsbergu postaće laboratorija kako bi stručnjaci proučavali širenje i ponašanje virusa korona i kako se on može zaustaviti.

  Hajnsberg, grad na granici Nemačke i Holandije, zovu i nemački Vuhan - u tom gradu je procentualno najviše zaraženih u odnosu na broj stanovnika u toj zemlji, prenosi engleski Gardijan.

  U gradu koji ima 250.000 stanovnika, virusom korona zaražena je 1.281 osoba, a 34 su preminule. Do sada je izlečeno 550 obolelih.

  Prema procenama nemačkih stručnjaka, ovaj grad, kada je u pitanju širenje virusa korona, je dve do dve i po nedelje „ispred“ ostatka Nemačke.

  Zbog toga će nemački epidemiolozi i virolozi deo ovog grada pretvoriti u „laboratoriju uživo“ kako bi ispitivali virus korona.

  U ispitivanju će učestvovati 1.000 stanovnika ovog grada kao reprezentativan uzorak za celu Nemačku.

  Rezultat će biti korišten kao osnova za ono što Nemačka treba da radi u narednom periodu, a biće korisni i drugim zemljama, rekao je Hendrik Štrejk s Univerziteta u Bonu.

  „Prikupićemo informacije i praktične savete kako se boriti protiv Kovida-19 i kako možemo u budućnosti da ga zadržimo, a da ne blokiramo ceo život na dugo vreme“, kazao je ovaj virolog.

  Nemački grad Hajnsberg
  © CC0 / Pixabay
  Hajnsberg je grad sa najviše slučajeva zaraze virusom korona u Nemačkoj

  Naučnici će ispitivati 500 domaćinstava, vrtiće, škole kako bi proučavali načine širenja virusa.

  Pokušaće da odgovore na pitanja da li virus može da se prenosi preko mobilnih telefona, kvaka, čaša, daljinskih upravljača, hrane, svega što čini svakodnevni život, ali i kako se prenosi među porodicama i društvenim kontaktima.

  „Na osnovi tih rezultata, moći ćemo da damo smernice političarima kako da upravljaju krizom. Možda ćemo doći do toga da su sadašnje mere dobre i da ih treba nastaviti. Međutim, ja to ne očekujem, već očekujem suprotno: da dođemo do niza saveta kako karantin može biti redukovan“, rekao je Štrejk.

  Objasnio je da će ovo istraživanje pomoći političarima u etičkoj dilemi kod pravljenja balansa između vraćanja života u normalno stanje i držanja stope smrtnosti pod kontrolom.

  Pored toga, oni će pokušati da odgovore i koliko je pozitivnih slučajeva prošlo neprimećeno na nivou cele Nemačke, Prvi rezultati studije očekuju se već sledeće nedelje, dok će ona trajati mesecima.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  istraživanje, Nemačka, naučnici, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga