10:29 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 100
  Pratite nas

  Stručnjaci ruske atomske industrije pomoći će u sterilizaciji medicinskih maski pomoću radijacije, ova procedura već je odrađema sa prvom partijom ovih proizvoda, saopštila je kompanija „Rusatom Helskea“ (integrator ruske državne korporacije „Rosatom“ u oblasti radijacionih tehnologija u medicini i industriji).

  Kompanija „Sterion“ koja je formirana uz učešće „Rosatoma“, potpisala je ugovor o sterilizaciji više od 58 miliona medicinskih maski sa jednom od ruskih kompanija koja isporučuje sterilne maske ruskim medicinskim ustanovama.  

  Sterilizacija pomoću radijacione tehnologije osigurava zagarantovanu bezbednost obrađenih medicinskih proizvoda.

  „Kompanija ‘Sterion’ već je obradila prvu partiju proizvoda u količini od 92 hiljade maski. Preduzeće je hitno prebačeno sa dvosmenskog u trosmenski (24-časovni) rad, što će omogućiti obradu do 10 miliona maski nedeljno“, ističe se u saopštenju.  

  ​Takođe se navodi da će se narednih dana u sterilizaciju medicinske opreme uključiti i Naučno-istraživački fizičko-hemijski institut „Karpov“, u kome se planira sterilizacija do tri miliona maski nedeljno. U rad su već uključena i druga preduzeća koja se bave sterilizacijom medicinskih proizvoda.

  Kao osnovna tehnološka oprema u kompaniji „Sterion“ koristi se linearni akcelerator elektrona energije 10MeV i snage 10kW. Sterilizacija se vrši dejstvom snopa ubrzanih elektrona na proizvode koji se obrađuju, postavljene na specijalnu transportnu traku. U centru se sterilišu zavoji, pamučna vata, veš za jednokratnu upotrebu i drugi proizvodi.

  Ranije je generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov izjavio da preduzeća ruske atomske industrije, koja se bave proizvodnjom medicinske opreme, traže načine da se brzo preusmere na proizvodnju opreme i materijala za borbu protiv epidemije virusa korona.

  Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove koronavirusne infekcije KOVID-19 za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 937 hiljada slučajeva zaraze, a umrlo je višeod 47 hiljada ljudi.

  Ukupan broj obolelih od KOVID-19 u Rusiji dostigao je 3.548, 190 je ozdravilo, a 30 osoba je umrlo.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  medicinske maske, sterilizacija, zaštitne maske, Rosatom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga