22:05 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 6315
  Pratite nas

  Naučnici nameravaju da i dalje istražuju ono što su pronašli u kovčegu u nameri da saznaju više o istoriji mumija.

  Britanski konzervatori koji su radili na egipatskoj mumiji staroj 3.000 godina došli su do epohalnog otkrića, piše „Dejli mejl“. Mumija bi trebalo da bude izložena u Gradskom muzeju u Pertu, u Škotskoj.

  Prema navodima lista, istraživači su došli do otkrića kad su podigli mumiju iz sarkofaga, za koju se veruje da su posmrtni ostaci sveštenika ili princeze Tebe, i prvi put u stotinu godina otkrili naslikane figure egipatske boginje na unutrašnjim i spoljnim stranama kovčega.

  „Bili smo veoma iznenađeni kad smo videli slike. Nikad nismo imali razloga da podignemo mumiju toliko visoko da bi smo videli dno kovčega i niko ranije nije dizao mumiju niti je očekivao da će ispod nje nešto pronaći. Pronalazak slika na obe površine je pravi bonus i to je nešto izuzetno što možemo podeliti sa posetiocima“, rekao je dr Mark Hol, službenik kolekcije Muzeja.

  Na slikama se verovatno nalazi drevna egipatska boginja Imentet, zaštitnica preminulih.

  Naučnici nameravaju da dodatno prouče ove slike kako bi pokušali da dođu do novih podataka o vezanih za istoriju mumije za koju se veruje da potiče između 760. i 525. godine pre nove ere.

  Tagovi:
  tajna, mumija, Stari Egipat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga