23:18 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  219011
  Pratite nas

  Seizmološka istraživanja mogla bi biti plodotvornija tokom pandemije virusa korona jer seizmička aktivnost izazvana ljudskim ponašanjem u poslednje vreme značajno opada.

  Pandemija virusa korona donela je velike poremećaje u naš svakodnevni život usporavajući ekonomske procese i, zanimljivo – kretanje naše planete, izveštava časopis „Nejčr“.

  Istraživači koji proučavaju kretanje Zemlje kažu da se u poslednjih nekoliko nedelja primjećuju smanjenje seizmičke buke.

  To je posledica smanjenja aktivnosti transporta i kretanja uopšte. Čitava jedna mreža prestala je sa delovanjem, javni prevoz u mnogim delovima sveta se ugasio, ljudi ne putuju na posao već rade od kuće, avioni ne lete...

  Tišina koju ste i sami mogli primetiti ako ste stanovnik urbanog područja ili živite u blizini neke od sobraćajnica, oseća se i u kori zemlje. Toliko da detektori mogu s mnogo većom tačnošću pratiti svako, pa i najmanje podrhtavanje tla, kao i vulkansku aktivnost i ostala seizmička kretanja.

  ​Inače se smanjenje buke beleži oko Božića, objašnjava Tomas Lekok, belgijski seizmolog koji je prvi zabeležio opadanje buke. Baš kao što prirodna kretanja poput potresa utiču na Zemljinu koru, tako na nju utiču i sve vibracije koje proizvode vozila u kretanju i industrijska postrojenja.

  Iako su pojedinačni uticaji zanemariljvi, zajedno proizvode značajnu količinu pozadinske buke koja umanjuje pokušaje seizmologa da zabeleže druge signale na istim frekvencijama, objašnjava on.

  A posljednjih nedelja čuju ih bolje nego ikad.

  Ako se ograničenje kretanja nastavi, detektori koji su inače pozicionirani u gradovima moći će lakše izdvojiti lokaciju podrhtavanja tla posle potresa, odnosno, lakše će se moći izračunati gde će podrhtavanja biti najjača s obzirom na epicentar.

  „Signali će biti popraćeni s manje buke, što će nam dopustiti da iz svakog podrhtavanja iščitamo još malo dodatnih informacija koje inače ne bismo mogli zabeležiti“, kaže seizmolog Endi Fraseto.

  Manjak ljudske buke dopušta i onima koji se bave proučavanjem kretanja u okeanima da registriraju više informacija i pritom saznaju više o samim kretanjima u kori zemlje.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  kretanje, Zemlja, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga