04:41 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 2434
  Pratite nas

  Pandemija konavirusa prisilila je naučnike da razviju nove metode ispitivanja kako bi otkrili rane faze različitih bolesti. Neki od njih to čine na prilično neuobičajen način.

  Profesor medicine sa Univerziteta Stenford, dr Sandživ Gambhir je sa svojim kolegama razvio „pametnu” ve-ce šolju koja može da otkriva više bolesti, prikupljajući i analizirajući uzorke stolice i urina od pacijenata. Ovo neobično istraživanje objavljeno je u časopisu „Nejčr bimedikal indženiering".

  „Naš koncept osmišljen je pre više od 15 godina. Kad god bih to pomenuo ljudi bi se nasmejali jer zvuči kao zanimljiva ideja, ali i pomalo čudna”, objasnio je Gambhir.

  Prema njegovim rečima, da bi prepoznao različite korisnike i čuvao njihove podatke, toalet koristi otiske prstiju i, začudo, fotografije anusa.

  „Znamo da deluje čudno, ali kako se ispostavilo, vaš analni otisak je – jedinstven“, objasnio je naučnik. „Skeniranje se koristi se isključivo kao sistem prepoznavanja, kako bi se čuvali podaci o korisnicima“.

  Toalet koji su osmislili naučnici prikuplja podatke o ljudskom otpadu i šalje informacije o njemu na sigurni server, za potrebe evidentiranja. Zatim pruža biohemijsku analizu uzoraka koji, prema ovom istraživanju, mogu otkriti do deset različitih vrsta bolesti, uključujući otkazivanje bubrega, rak bešike i razne infekcije.

   

  Tagovi:
  futuristički toalet, Velika Britanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga