21:19 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 750
  Pratite nas

  Italijan Dijego T. (43) koji je zbog virusa korona bio na ivici smrti, u teškom stanju priključen na respirator, ozdravio je zahvaljujući terapiji krvnom plazmom izlečenih pacijenata, koja će se uskoro davati i u Srbiji.

  Dijego T, arhitekta iz Bergama, ozdravio je zahvaljujući infuzijama hiperimune plazme uzete od drugih pacijenata koji su već ozdravili, prenosi Tanjug pisanje italijanskih medija.

  Plazma pacijenata izlečenih od kovida-19 bogata je specifičnim antitelima koja, prema prvim rezultatima, pomažu bolesnim pacijentima u borbi protiv virusa.

  „Hiperimuna plazma može se smatrati do sada jedinim trenutno dostupnim specifičnim tretmanom za virus korona. Ova terapija je uspešno korišćena i kod prethodnih, manje teških epidemija Sarsa i Mersa 2012. i 2013. uz odlične rezultate. Postoji na desetine publikacija koje dokazuju efikasnost ovog tretmana“, objašnjava dr Masimo Franćini iz bolnice u Mantovi. Ova terapija bi uskoro mogla da počne da se primenjuje i u Srbiji.

  Dijego T. je primljen u bolnicu u Mantovi u kritičnom stanju i odmah je priključen na mehaničku ventilaciju i kiseonik.

  Dva dana nakon što je primio infuziju hiperimune plazme, njegovo stanje se poboljšalo toliko da je ukinuta mehanička ventilacija i terapija kiseonikom. Dijego T. je testiran negativno na virus korona, ali ostaje da se leči jer mu je jedno plućno krilo teško napadnuto virusom i mora proći dug put respiratorne rehabilitacije.

  Ali, najgore je gotovo, zahvaljujući terapijskoj metodi primenjenoj u bolnici „Karlo Poma“ u Mantovi, koja koristi protokol lečenja hiperimunim transfuzijama krvi uzete od pacijenata izlečenih od kovida.

  U Mantovi je sve više donatora plazme, pacijenata koji su se oporavili od ove bolesti. Da bi se njihova plazma mogla koristiti, moraju da imaju negativan rezultat na dva brisa izvršena u razmaku od 24 sata.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  antitela, plazma, Italija, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga