02:48 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  15722
  Pratite nas

  Nedavna arheološka otkrića na tlu Izraela pružila su nova saznanja o Nazaretu iz doba kada je, kako se prema hrišćanskoj tradiciji smatra, u tom gradu odrastao Isus Hrist.

  Ova istraživanja su dodatno rasvetlila pojedinosti o verskom i političkom okruženju koje je obeležilo Isusovo odrastanje i uticalo na njegova gledišta.

  Londonski „Indipendent“ navodi da je Nazaret zapravo bio znatno veće naselje nego što se do sada verovalo, a njegovi stanovnici – kojih je, kako tvrde britanski istraživači, bilo i do 1.000 – pridržavali su se veoma konzervativnih verskih shvatanja i bili veoma nenaklonjeni Rimu.

  Arheolozi su došli do saznanja da su Jevreji u tadašnjem Nazaretu koristili isključivo predmete koje su smatrali čistim u obrednom smislu, poput keramičkih.

  Nazaret
  Nazaret je bio znatno veće naselje nego što se do sada verovalo, a njegovi stanovnici – kojih je bilo i do 1.000 – pridržavali su se veoma konzervativnih verskih shvatanja i bili veoma nenaklonjeni Rimu

  Takođe iz verskih razloga, strogo su poštovali zabranu korišćenja ljudskog izmeta za đubrenje zemljišta.

  Poređenja radi, ovakva pravila nisu važila u obližnjem Sepforisu, gde se život odvijao pod jakim uticajem grčke i rimske kulture, što su Nazarećani smatrali opasnim, prenosi Tanjug.

  Zahvaljujući ovim arheološkim istraživanjima, najvećim ikada sprovedenim u tom području, došlo se i do podatka da su sredinom prvog veka nove ere pobunjenici ispod Nazareta izgradili široku mrežu podzemnih skrovišta i tunela koju su koristili u akcijama protiv rimske vlasti.

  „Naše novo istraživanje je preobrazilo arheološko poznavanje Nazareta iz rimskog doba“, istakao je rukovodilac projekta, Ken Dark sa univerziteta u Redingu.
  Tagovi:
  Isus Hrist, otkriće, arheolozi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga