08:37 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 234
  Pratite nas

  Prvi put u istoriji mapirana je cela Mesečeva geologija, otvorivši put bezbednijem sletanju na Mesec u budućnosti.

  Naučnici američkog USGS Naučnog centra za astrogeologiju u saradnji sa NASA i Lunarnim i planetarnim institutom napravili su „Objedinjenu geološku kartu Meseca“ u razmeri 1:5.000.000, što predstavlja krunu njihovog decenijskog rada.

  „Ljudi su uvek bili fascinirani letom na Mesec, a sad bismo se mogli i vratiti. Divno je videti kako USGS stvara resurs koji bi mogao pomoći NASA u budućim misijama“, rekao je sadašnji direktor USGS-a i bivši astronaut NASA Džim Rajli.

  Mukotrpno spajanje starih i novih podataka omogućilo je istraživačima USGS-a da proizvedu objedinjeni opis slojnih stena različitim bojama koje opisuju različite geološke ere. Na primer, ružičasta boja označava Imbrijsku eru. To dominira na Mesečevoj površini, obeležavajući vreme tokom kog su Mesec bombardovali asteroidi iz svemira.

  Objedinjena geološka karta Meseca
  © NASA/GSFC/USGS
  Ružičasta boja označava Imbrijsku eru, vreme tokom kog su Mesec bombardovali asteroidi iz svemira.

  NASA trenutno priprema novu misiju na Mesec, koja bi trebalo da počne 2024. i u kojoj bi trebalo da bude prva žena astronaut koja će koračati po Mesecu.

  Istovremeno, Ruski svemirski istraživački centar pravi prvu u svetu trodimenzionalnu topografsku kartu Meseca, koja bi trebalo da pomogne u izviđanju mesta za sletanje „Roskosmosovih“ misija na Mesecu.

  Tagovi:
  let na Mesec, NASA, Mesec
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga