22:02 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  721815
  Pratite nas

  Lek protiv gorušice koji se proizvodi i u Srbiji, možda pomaže u borbi protiv virusa korona, a Amerikanci su već počeli njegovo testiranje u njujorškim bolnicama.

  Lek protiv gorušice famotidin jedan je od brojnih koji se eksperimentalno primenjuju na pacijentima obolelim od kovida 19 i ispituju se u SAD, piše „Sajens magazin“, a prenose brojni američki mediji.

  Testiranje ovog široko rasprostranjenog leka trenutno je pod izvesnim velom tajne, kako njegove zalihe iz apoteka ne bi bile razgrabljene, kaže Kevin Trejsi, jedan od lekara uključenih u ispitivanje tog medikamenta.

  Ovaj lek trenutno dobija 187 najtežih pacijenata, a ispituje se na ukupno više od hiljadu obolelih. Laboratorijska ispitivanja, ali i izveštaji iz Kine, gde je već isprobavan, obećavajući su, tvrde američki mediji.

  Međutim, Trejsi ne želi da govori o prvim rezultatima, navodeći da će oni biti poznati za nekoliko nedelja.

  Jedan od stručnjaka koji je prvi ukazao na ovaj lek je Majkl Kalahan, iz glavne bolnice Masačusetsa u Bostonu. On, inače, ima veliko iskustvo u epidemijama širom sveta, budući da je učestvovao u suzbijanju epidemije SARS-a 2003. godine, a u januaru ove godine bio je u Hongkongu i kineskoj provinciji Nanđing.

  Izolovanje nukleinske kiseline iz uzorka ljudskog biomaterijala u Saveznoj zdravstvenoj agenciji Rusije u Krasnojarsku
  © Sputnik / Ilья Naйmušin

  U trenutku kada je izbila epidemija novog virusa korona, Kalahan se u Kini zatekao zbog projekta koji se bavi ptičjim gripom. Zajedno sa kineskim kolegama otišao je u Vuhan, kada je tamo izbila epidemija korone.

  Kako je rekao, tamo je, zajedno sa kineskim lekarima, primetio da pacijenti stariji od 80 godina, koji pate od gorušice ili čira i koriste famotidin, bolje podnose virus korona, a njihova smrtnost bila je gotovo dvostruko manja u odnosu na druge obolele, što je uočeno proverom medicinske dokumentacije više od 6.000 pacijenata.

  Po povratku u SAD, u saradnji sa drugim naučnicima, pokrenuo je laboratorijska ispitivanja materija koje mogu pomoći u borbi protiv virusa korona, a jedna od onih koje su se pokazale dobro, bio je i famotidin.

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  testiranje, lek, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga