02:11 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 5488
  Pratite nas

  Kineska kompanija „Huavej“, u saradnji sa „Čajna mobajlom“, postavila je 5G baznu stanicu na „krov sveta“, Mont Everest, najvišu svetsku planinu.

  Najviša svetska 5G bazna stanica nalazi se na 6.500 metara nadmorske visine na Mont Everestu, odnosno Mont Komolangmi, kako se na Tibetu zove najviša svetska planina, piše „Čajna dejli“.

  Kako je saopšteno iz ove kompanije, pored postavljanja optičkog kabla od jednog gigabita na krov sveta, sada su postavljene i bazne stanice koje omogućavaju dual-gigabit mrežu.

  ​Iz „Huaveja“ navode da će superbrza mreža omogućiti i naučna istraživanja, praćenje životne sredine, direktne prenose visoke rezolucije i druge digitalne aktivnosti na najvišoj planini sveta.

  ​Osim bazne stanice na 6.500 metara nadmorske visine, postavljene su još dve takve, jedna u baznom kampu planinara na 5.300 metara i druga u tranzicijskom kampu na 5.800 metara nadmorske visine.

  Kompanija „Huavej“ navodi da će se o 5G baznim stanicama na krovu sveta starati ekipa stručnjaka koja će to raditi neprestano, te neće biti problema u radu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Mont Everest, 5G
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga