21:53 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  320176
  Pratite nas

  Misterija neobičnih izduženih lobanja, nađenih na groblju u gradiću Meš u Mađarskoj, na samo 80 kilometara od Srbije, rešena je posle više decenija. Sada je poznato njihovo poreklo, ali i, kako ukazuju, na propast Rimskog carstva.

  Decenijama su naučnici istraživali otkud na desetine izduženih lobanja, starih više od hiljadu godina, nalik onome kako se prikazuju vanzemaljci u naučno-fantastičnim filmovima, u ovom mađarskom gradiću.

  Lobanje su otkrivene 1961. godine, ali arheolozi decenijama nisu mogli da odgonetnu njihovu veliku brojnost, iako se zna da su neka plemena koja su živela u Evropi u periodu od prvog do petog veka, iz kog lobanje potiču, praktikovala veštačko izduživanje kostiju glave.

  Izdužena lobanja
  Izdužene lobanje podsećaju na prikaz vanzemaljaca u naučno-fantastičnim filmovima, iako su u potpunosti ljudski produkt

  Novim istraživanjem utvrđeno je da su ove lobanje pripadale ne samo nomadskim plemenima koja su prolazila Panonijom, rimskom provincijom, već i njenim stalnim stanovnicima, objavljeno je u naučnom časopisu „Plos“.

  Naučnici su otkrili da su se pripadnici različitih plemena mešali i usvajali tradiciju i običaje drugih. Takođe, utvrđeno je i da su se pripadnici plemena pridruživali pripadnicima drugih plemena i domaćem stanovništvu i stvarali naselja u kojima su živeli generacijama.

  Smatra se da su tradiciju izduživanja lobanja u Rimsko carstvo donela plemena iz Azije, kao što su Huni. Veliki broj izduženih lobanja govori o rastu njihovog uticaja i opadanju i propasti Rimskog carstva, smatraju naučnici.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rimsko Carstvo, arheologija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga