09:17 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 71
  Pratite nas

  Pametnim automobilima možda više neće biti dovoljan samo alarm i druge zaštite od krađe, već će morati da imaju i antivirus program. U svetu je zabeležen sve veći broj hakerskih napada na „umrežene“ automobile. Stručnjaci upozoravaju da bi pametni automobili mogli da budu trojanski konj za krađu ličnih podataka vozača.

  Prosečan „pametni“ automobil danas preuzme više desetina gigabajta dnevno, a sa mobilnim telefonima ili računarima umreženo je preko interneta čak 14 njegovih sistema, od ključeva za daljinsko otvaranje, preko „pametnih“ farova, do automobilskog računara.

  Upravo su sistemi koji su umreženi najranjiviji za hakerske napade, pokazuje istraživanje kompanije „Jusvič“.

  Proizvođači automobila najavljuju da će svi modeli do 2026. godine biti „pametni“, a i danas je teško naći neki nov automobil koji to nije.

  Istraživanje je pokazalo da su hakerski i drugi zlonamerni napadi na umrežene automobile šest puta povećani u poslednje četiri godine.

  Čak 62 odsto vlasnika takvih automobila očekuju da će biti žrtve sličnih napada ove godine.

  Stručnjaci upozoravaju i da klasični obijači automobila više to ne rade mehaničkim putem, već da ulaze u vozila „razbijajući“ elektronske logaritme daljinskog ili beskontaktnog zaključavanja, a upravo im umrežavanje olakšava posao.

  Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi zlonamerni napadi mogli da dođu i od samih proizvođača automobila. Oni bi, prateći elektronske sisteme, vrlo lako mogli da prikupljaju podatke o navikama svojih kupaca bez njihovog odobrenja i da ih koriste u marketinške i razvojne svrhe.

  U tim podacima ne bi morali da budu samo oni koji se tiču kretanja i vožnje, već i telefonskih poziva, poruka, kao i svi drugi podaci kada se automobili povežu sa telefonom vozača, na primer.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  hakeri, lični podaci, praćenje, Automobili
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga