03:39 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1660121
  Pratite nas

  Stručnjaci sa Gent univerziteta smatraju da bi genetske razlike među stanovnicima mogle objasniti zašto je u nekim zemljama od korona virusa stradao mnogo veći broj ljudi. Po njima, skandinavske zemlje i zemlje istočne Evrope manje su pogođene pandemijom od ostalih zemalja zbog razlike u genima.

  Naime, u skandinavskim zemljama je broj umrlih znatno niži od proseka, dok je u balkanskim, među koje spada i Hrvatska, takođe zabeležen relativno nizak broj mrtvih. Suprotno tome, pandemija kovida 19 teško je pogodila severnu Italiju, Španiju i američku saveznu državu Njujork, prenosi portal „Buka“.

  Određene genetske karakteristike utiču na nivo pandemije kovida 19, zaključili su stručnjaci s Genta, koji su objasnili kako su otkrili očitu vezu između gena ACE1 i kovida 19, piše „La libre“.

  Belgijski naučnici su ustanovili da što više stanovnika neke zemlje ima D polimorfizam gena ACE1, na tom području je zabeleženo manje smrtnih slučajeva od kovida 19.

  Polimorfizam je pojam koji u genetici opisuje pojavu više varijanti istog gena unutar jedne populacije.

  „Što više idemo prema istoku Evrope, to je češći polimorfizam D gena ACE1. To korelira s ozbiljnošću pandemije korona virusa, odnosno vidimo da se epidemija kovida 19 smanjuje kako prelazimo iz zapadne u srednju i istočnu Evropu“, objasnio je mikrobiolog i imunolog Joris Delanghe sa Univerziteta Gent.

  Stručnjaci smatraju da se ovim oblikom polimorfizma gena ACE1 može objasniti do 41 odsto razlike u nivoima pandemije među zemljama. Nakon što su uporedili podatke o učestalosti polimorfizama među stanovnicima 25 zemalja Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike s podacima Univerziteta Džons Hopkins o broju infekcija i smrtnih slučajeva u tim zemljama, otkrili su očitu povezanost između polimorfizma D gena ACE1 i jačine pandemije.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga