07:13 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  3542
  Pratite nas

  Srpska startap kompanija „Smart Risrč“ i Institut „Mihajlo Pupin“ razvili su prototip prvog srpskog respiratora, kaže ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

  „To je velika pobeda srpske pameti i pobeda znanja srpskih inženjera“, rekao je Popović i dodao da će osvojena tehnološka rešenja biti korišćena u proizvodnji srpskih respiratora za tretman pacijenata zaraženih korona virusom.

  On je dodao da je dizajn ovog proizvoda prilagođen brzim tehnologijama proizvodnje, 3D štampom, CNC mašinama i laser sekačima, i da je najveći deo komponenti proizveden u Srbiji.

  „Za sada je proizvedeno pet prototipskih uređaja, a po njihovoj verifikaciji, proizvodni kapacitet Instituta ‘Mihajlo Pupin’ mogao bi da bude deset kompletnih uređaja dnevno“, naveo je Popović.

  On je ocenio da je uz podršku partnera iz namenske industrije moguće znatno povećati proizvodni kapacitet.

  Ministar je naveo da je primarni cilj bio da se uređaj uspešno razvije u datom periodu i da se potvrde sve potrebne tehničke karakteristike za visoko sofisticirani medicinski uređaj ovog tipa.

  Prezentacija prvog srpskog respiratora sledeće nedelje

  „Ova faza razvoja završena je u roku od 30 dana, kao što je i predviđeno ugovorom o finansiranju između Fonda za inovacionu delatnost i preduzeća ‘Smart Risrč’. Prezentacija prvog srpskog respiratora biće održana sledeće nedelje“, rekao je Popović.

  On je istakao da su u timu, koji je razvio ovaj respirator, učestvovali brojni inženjeri elektrotehnike, mašinstva i programeri prvenstveno iz Instituta „Mihajlo Pupin“, kao i lekari anesteziolozi i jedan molekularni biolog.

  „Spoj znanja lekara i inženjera je budućnost medicine“, zaključio je ministar Popović.

  Državni Fond za inovacionu delatnost podržao je na javnom pozivu čiji su rezultati objavljeni 26. marta preduzeće „Smart Risrča“ sa 5,54 miliona dinara za razvoj i proizvodnju pet prototipova uređaja za automatsku mehaničku ventilaciju pozitivnim pritiskom.

  Fond za inovacionu delatnost odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane korona virusom.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  respiratori, Nenad Popović, inovacije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga