07:16 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  Tokom proteklih godina severni magnetni pol Zemlje ubrzano se pomerao od Kanade ka Rusiji, a grupa evropskih naučnika tvrdi da je razvila model kojim je moguće pouzdano opisati ovu pojavu.

  Koristeći podatke prikupljene pomoću satelita, autori naučnog istraživanja, koje je koordinirao univerzitet u Lidsu u Velikoj Britaniji, izmerili su promene u Zemljinom magnetnom polju tokom proteklih 20 godina u nastojanju da načine model koji prikazuje pomeranje severnog magnetnog pola, navodi Bi-Bi-Si, prenosi Tanjug.

  Zbog promena u kretanju rastopljenog metalnog jezgra u unutrašnjosti planete dolazi do promene u jačini negativnog magnetnog fluksa u područjima koja se nalaze iznad njega i upravo zbog toga je severni magnetni pol od arktičkog područja Kanade krenuo ka Sibiru, prešavši i Međunarodnu datumsku granicu.

  Kada je reč o svakodnevnom životu, brzo pomeranje severnog magnetnog pola Zemlje dovelo je do potrebe za učestalijim ažuriranjem navigacionih sistema, uključujući i onih koji se koriste za prikazivanje geografskih mapa na mobilnim telefonima.

  Model koji su naučnici razvili pokazuje da će severni magnetni pol, koji se do sada pomerao za najviše 50-60 kilometara godišnje, nastaviti da ide ka Rusiji, kao i da će se njegovo kretanje vremenom usporiti, ali nije moguće prevideti da li će se on u budućnosti vratiti na prethodnu poziciju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  astrofizika, magnetno polje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga