09:27 21 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  1112
  Pratite nas

  Naučnici u SAD i Velikoj Britaniji identifikovali su stotine mutacija virusa koji izaziva bolest kovid 19, ali još niko nije utvrdio šta će to značiti za širenje virusa u populaciji i koliko efikasna vakcina može biti.

  Preliminarna istraživanja iz SAD sugerisala su da jedna određena mutacija — D614G postaje dominantna i može učiniti bolest zaraznijom, a možda i opasnijom, ali rezultati istraživanja još uvek nisu službeno objavljeni, prenosi Tanjug.

  Druga studija sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) identifikovala je 198 mutacija virusa koje se ponavljaju. Jedan od njenih autora, profesor Fransoa Baluk istakao je da mutacije same po sebi nisu loša stvar i da ništa ne sugeriše da SARS-KoV-2 mutira brže ili sporije nego što se očekivalo.

  „Za sada ne možemo reći da li SARS-KoV-2 postaje manje ili više smrtonosan i zarazan“, kaže Baluk.

  Prema studiji sa Univerziteta u Glazgovu, koja je takođe analizirala mutacije, ove promene ne predstavljaju različite sojeve virusa. Škotski naučnici su zaključili da trenutno cirkuliše samo jedna vrsta virusa.

  Nadgledanje malih promena u strukturi virusa važno je za razumevanje razvoja vakcina. Virus gripa, primera radi, mutira tako brzo da se vakcina mora prilagođavati svake godine kako bi se nosila sa specifičnim sojem koji cirkuliše.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  nauka, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga