07:40 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  Virus korona se širi planetom (3050)
  0 2611
  Pratite nas

  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je istraživanje tima naučnika sa Univerziteta u Majncu, u kom se, između ostalog, navodi da bi lekovi koji se koriste za lečenje hepatitisa C, mogli da pomognu u borbi protiv novog virusa korona. U ovom istraživanju značajnu ulogu odigrao je i jedan od najjačih računara na svetu.

  Nekoliko lekova koji su odobreni za lečenje virusne infekcije hepatitisa C, identifikovani su kao potencijalni kandidati i za lečenje kovida 19, bolesti koju uzrokuje SARS-CoV-2 virus korona.

  Istraživanje je bazirani na opširnim proračunima i korišćenjem MOGON II superkompjutera na Univerzitetu Johan Gutenberg u Majncu.

  Reč je o jednom od najjačih računara na svetu kojim upravljaju Univerzitet Johan Gutenberg i Institut Helmholc, takođe iz Majnca.

  Njihovo istraživanje objavila je SZO, a u njemu naučnici opisuju kako su simulirali način na koji se oko 42.000 različitih supstanci navedenih u otvorenim bazama podataka vežu za određene proteine SARS-CoV-2 virusa i sprečavaju prodiranje virusa u ljudsko telo ili njegovo razmnožavanje.

  Ova metoda kompjuterske simulacije poznata je kao molekularno pristajanje, koja se koristi već godinama.

  Kako je ukazao Tomas Efert, autor studije i profesor sa Instituta farmacije i biomedicinskih nauka univerziteta u Majncu, ta metoda je mnogo brža i jeftinija od eksperimentisanja u laboratoriji, objavio je portal „Eurek alert“.

  „Koliko je nama poznato, mi smo prvi koji smo iskoristili molekularno pristajanje na SARS-CoV-2. Fantastična je vest da smo pronašli više odobrenih lekova za hepatitis C kao obećavajuće kandidate za lečenje kovida 19“, rekao je Efert.

  Koristeći MOGON II superkompjuter, tim naučnika napravio je više od 30 milijardi pojedinačnih proračuna unutar dva meseca i otkrio da spojevi iz četiri leka za hepatitis C — simeprevir, paritaprevir, grazoprevir i velpatasvir imaju sklonost da se snažno povežu sa SARS-CoV-2 virusom i na taj način spreče infekciju.

  Tome u prilog ide i činjenica što su SARS-CoV-2 i hepatitis C virusi istog tipa, odnosno takozvani jednostruki RNK virusi, pojasnio je Efert, prenose „Nezavisne“.

  Ovaj tim naučnika otkrio je još jednog potencijalnog kandidata u borbi protiv virusa, a nalazi se u azijskoj biljki poznatoj kao „orlovi nokti“. Ta biljka se, inače, u Aziji već dugo vremena koristi u borbi protiv raznih bolesti.

  „Naše istraživanje je sada potrebno proveriti laboratorijskim testiranjima i kliničkim studijama“, kazao je Efert i napomenuo da je metod molekularnog pristajanja već ranije uspešno upotrebljen za pronalazak aktivnih supstanci protiv MERS-CoV i SARS-CoV virusa korona.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Virus korona se širi planetom (3050)
  Tagovi:
  istraživanje, superkompjuter, hepatitis, lek, koronavirus, virus korona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga