02:04 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  2125
  Pratite nas

  Nivo mora na planeti raste brže nego što je predviđano i do kraja ovog veka mogao bi da se poveća za više od jednog metra, ako ne dođe do smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, pokazali su rezultati istraživanja u kojem je učestovalo više od stotinu stručnjaka.

  Na osnovu novih saznanja o osetljivosti klime i topljenju leda u polarnim oblastima, stručnjaci tvrde da gradovi u priobalnim područijima na planeti treba da budu spremni za porast nivoa mora, koji bi, kako ističu, mogao da se poveća i za pet metara do 2300. godine, odnosno, ranije nego što su to predviđale UN, piše „Gardijan“.

  Italijanska vlada je proglasila juče vanredno stanje u Veneciji
  © AP Photo / Andrea Merola
  Globalni porast nivoa mora od nekoliko metara pogodio bi mnoge gradove na obalama, poput Venecije

  Globalni porast nivoa mora od nekoliko metara pogodio bi mnoge gradove na obalama, kao što su Majami, Njujork, Aleksandrija, Venecija ili Bangkok, a neki od takvih gradova bi usled toga možda morali da budu potpuno napušteni jer ih nije moguće odbraniti, kaže jedan nemački stručnjak, prenosi portal Nezavisne.com.

  Kako navodi „Gardijan“, prema najgorem scenariju, koji podrazumeva povećanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i globalni porast temperature od 4,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba, nivo mora će do 2100. godine porasti za 0,6 do 1,3 metara u odnosu na trenutni nivo, pa bi bez domova mogle ostati stotine miliona ljudi.

  Poređenja radi, ako čovečanstvo uspe da smanji emisiju ugljen-dioksida i rast temperature zadrži na dva stepena Celzijusa, porast nivoa mora iznosio bi podnošljivijih pola metra.


  Pročitajte još:

  Tagovi:
  klimatske promene, istraživanje, povećanje, nivo, voda, more
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga