13:40 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  68229
  Pratite nas

  Ilon Mask je ponovo govorio o budućnosti veštačke inteligencije i ulozi koju njegova kompanija ima u stvaranju uslova za simbiozu između ljudi i robota.

  Između ostalog je otkrio i da je startap Neuralink, u čijem je osnivanju učestvovao, blizu da započne testiranja na ljudskim subjektima.

  Neuralink je još 2019. godine potvrdio da je kreiran robot koji implantate za interakciju s kompjuterima može da integriše duboko u ljudski mozak.

  Rezultati su dobijeni na osnovu testiranja na laboratorijskim pacovima u čije je mozgove implantovano 1.500 elektroda za koje još uvek ne može sa sigurnošću da se tvrdi da bi funkcionisale i u ljudskom mozgu.

  Ako se pokaže kao funkcionalna, tehnologija bi na prvom mestu, tvrde eksperti, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, kao i  sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili.

  Mask, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem veštačke inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek mogla da posluži kao nešto daleko moćnije.

  U tom kontekstu je najavljeno da se testiranje na ljudima očekuje "za manje od godinu dana", a implanti koji se ugrađuju debljine su četvrtine obima ljudske dlake, pa će se u moždano tkivo integrisati uz pomoć igala koje će pomoći da se izbegne oštećenje krvnih žila na površini mozga.

  Tako ugrađeni senzori bi trebalo da hvataju signale iz mozga i da ih šalju do prijemnika – čipa koji se ugrađuje na gornju površinu lobanje, a odatle se informacije prenose bežično do namenjenog uređaja, piše portal Pi-Si pres.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  čip, veštačka inteligencija, Ilon Mask
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga