23:12 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1330
  Pratite nas

  Čak 24.000 aplikacija za Android mogu da ugroze osetljive podatke korisnika, uključujući brojeve telefona ili lozinke za logovanje.

  Osetljivi podaci sa android telefona mogu da „iscure“ kroz nepravilno konfigurisano skladištenje na Gugl fajerbejs razvojnoj platformi, pokazuje nova studija, a prenosi RT.

  Ozbiljan sigurnosni propust otkrili su istraživači ekspertskog tima Comparitech.com, koji su usredsređeni na istraživanja bezbednosti i privatnosti.

  Guglova Fajerbejs platforma najpopularnija je za skladištenje podataka android aplikacija i koristi je gotovo trećina aplikacija koje se nalaze na Gugl plej storu.

  Istraživači su na uzorku od 515.735 aplikacija, odnosno oko 18 odsto onih koje su ponuđene na Plej storu, otkrili da čak 4.200 ima pogrešna sigurnosna podešavanja i da iz njih „cure“ informacije korisnika.

  Te aplikacije pokazale su se potpuno nebezbednim i mogao je da im pristupi ko god hoće, bez lozinke ili bilo kakve provere.

  Ranjive aplikacije instalirane su čak 4,22 milijarde puta, pokazalo je ovo istraživanje. Najviše aplikacija je iz kategorije igara, navode stručnjaci.

  Kako se navodi u ovom istraživanju, situacija je možda i gora, jer ovu Guglovu platformu koriste i drugi operativni sistemi, a ne samo Android.

  Otkriveno je da se preko nesigurnih aplikacija može pristupiti podacima kao što su brojevi telefona, lozinke za logovanje, poruke, aj-pi adrese... Podaci sa nekih od aplikacija mogle su da budu menjane, što znači ne samo da podaci mogu da budu ukradeni, već bi hakeri mogli da u telefone korisnika ubace svoje podatke, zloćudne programe ili lažne vesti preko aplikacija medija koje imaju instalirane.

  Komparitek je obavestio Gugl o svom otkriću i naveo da su im iz tehnološkog giganta odgovorili kako su upozorili korisnike na to, te da su njihovi stručnjaci počeli da rade na rešavanju tog problema.

  Iz kompanije Komparitek upozoravaju programere da pažljivo čitaju dokumentaciju koja je u vezi sa ovom platformom, jer „većina sigurnosnih propusta može da bude izbegnuta“.

  Korisnike aplikacija savetuju da budu oprezni koje informacije dele sa aplikacijama kada im daju dozvolu za pristup određenim delovima telefona. Takođe, preporučuju da korisnici ne odobravaju aplikacijama pristup osetljivim ličnim podacima, kao što su adrese, fotografije, brojevi telefona, brojevi dokumenata kao što su lične karte i pasoši...

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  špijuniranje, podaci, krađa, mobilni telefoni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga