01:54 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  2145
  Pratite nas

  Tim kanadskih naučnika veruje da kanabis može pomoći u prevenciji, a zatim i u lečenju virusa korona. Oni su se fokusirali na pojedine aktivne supstance u kanabisu koje mogu ojačati zaštitu ćelija od virusa korona.

  Istraživači s Univerziteta u Letbridžu su uvereni da neki aktivni sastojci iz kanabisa mogu da utiču na sprečavanje ulaska virusa u ćelije pluća u kojima se potom množi i širi, prenose „Nezavisne“ pisanje „Njujork posta“. Sugerišu kako kanabis može smanjiti ulazne tačke virusa do 70 odsto.

  Prema kanadskoj studiji, kanabidioli bi promenili nivo receptora ACE2 u telu za koji se virus korona vezuje i preko koga ulazi u ljudsko telo, što bi čoveka učinilo manje „poželjnim“ domaćinom za virus i, u teoriji, smanjilo rizik od infekcije.

  „Naš rad bi mogao imati ogroman uticaj jer nema mnogo lekova koji bi mogli smanjiti infekciju za 70-80 odsto“, stoji u studiji.

  Oni su od 800 varijanti kanabisa izdvojili 13 ekstrakata za koje veruju da mogu uticati na nivo ACE2 u ljudskom telu.

  Naučnici su naglasili da je potrebno još istraživanja kako bi dokazali učinkovitost kanabidiola.

  „Verujemo da bi u budućnosti preparati od kanabidiola mogli biti dodatak lečenju ili preventiva u borbi protiv virusa korona“, kazala je naučnica Olga Kovalčuk.

  Kanabis se čak može upotrebiti za „razvijanje jednostavnih preventivnih tretmana u obliku proizvoda za ispiranje usta i grla“, pokazala je studija, uz „potencijal da se smanji ulazak virusa“ kroz usta.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  naučnici, virus korona, kanabis, marihuana
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga