15:36 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  139
  Pratite nas

  Japanski naučnici veštački su izazvali marsotres, odnosno simulaciju seizmičkog pokretanja tla na toj planeti. Na taj način došli su do podataka koji bi mogli da pomognu u traženju odgovora na pitanje kako je nastala crvena planeta.

  Od čega je i kako je nastao Mars, pitanje je na koje naučnici još nemaju potpun i pouzdan odgovor, a pomoć u njegovom traženju mogli bi da daju istraživači sa Univerziteta u Tokiju, piše Spejs.kom.

  Profesor Keisuke Nišida i njegovi saradnici simulirali su u laboratoriji na Zemlji pravi marsotres, odnosno seizmičko pomeranje tla na Marsu. To su uradili tako što su koristili leguru gvožđa i sumpora, jer se pretpostavlja da gornji sloj Marsovog jezgra ima isti sastav.

  Izlažući leguru zagrejanu na 1.500 stepeni pritisku od 13 gigapaskala, izmerili su brzinu seizmičkih talasa koji kroz nju prolaze. Registrovana je brzina od 4.860 metara u sekundi, a sve je snimljeno iks-zracima dva sinhrotrona, uređaja za ubrzavanje elektrona do ogromnih brzina.

  Njihovi podaci omogućiće dalja istraživanja porekla Marsa i njegovog sastava, budući da detaljna istraživanja na samoj planeti još nisu moguća.

  Kako je kazao Keisuke Nišida, da bismo saznali detalje o Marsovom jezgru, moramo da izučimo seizmičke karakteristike legure gvožđa i sumpora. Tako će seizmički podaci sa samog Marsa biti lakše praćeni i može biti utvrđeno da li je takav sastav Marsovog jezgra.

  „Ukoliko sastav nije takav, ako se u Marsovom jezgru nalaze na primer kiseonik ili silicijum, to može da znači da je i planeta najbliža nama pretrpela veliki udarac asteroida iz svemira ubrzo pošto je rođena“, rekao je Nišida.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  naučnici, Japan, Mars
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga