06:09 19 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  11358
  Pratite nas

  Ubijeni orao nađen je kako pluta na Hajlend jezeru u američkoj državi Mejn. Pošto je ubijanje ove ptice krivično delo, otvorena je istraga, koja je pokazala da je grabljivicu ubila mama gnjurac, koja ga je izbola na smrt kako bi zaštitila svog ptića.

  Beloglavi orao, simbol SAD, ubijen je ubodom u srce, pokazala je obdukcija, a objavio je Departman za ribolov i divlji svet američke države Mejn.

  Nažalost, ni mali gnjurac nije preživeo, jer je orao uspeo da ga ubije pre nego što je mama stigla i njegovo malo telo je nađeno pored mrtvog orla.

  Zaštitari prirode koji su našli njihova tela primetili su da orao ima ranu u predelu srca. Šta ga je ubilo nije bilo odmah jasno i tokom istrage urađena je obdukcija i radiografsko snimanje.

  Ispostavilo se da orla nije ubio metak, kako je izgledalo. Obdukcijom je utvrđeno da su orao i ptić umrli gotovo u istom trenutku.

  Na orlovom srcu nađena je rana koja u potpunosti odgovara kljunu morskog gnjurca, dok su na ptiću otkrivene rane nanete orlovim kandžama, te se pretpostavlja da je majka malog gnjurca pokušala da zaštiti ptića i izbola grabljivicu na smrt.

  Obračuni gnjuraca i beloglavih orlova učestali su u poslednje vreme, jer se populacija grabljivica povećala, pa sada u potrazi za hranom napadaju ptiće gnjurca koji su im lak plen.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  obračun, ptice, Orao
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga