22:19 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 406
  Pratite nas

  Tragovi borbe na leđima ajkule dokaz su da postoji gigantska lignja, koja može da naraste do 13 metara dužine, utvrdili su naučnici. Gigantska lignja često se doživljava kao džinovsko morsko čudovište, poznato u mitovima kao kraken.

  Na leđima ajkule duge više od dva metra, morskog predatora koji roni do 300 metara ispod površine u potrazi za hranom, snimljeni su tragovi pipaka ogromnog morskog stvorenja, prenosi Lajvsajens.

  Snimak je načinio u blizini Havaja fotograf Deron Verbek. Na snimku se vidi ajkula na kojoj su uočljivi kružni i tačkasti tragovi, karakteristični za pipke glavonožaca.

  Ono što je posebno intrigantno je veličina tih tragova, koja ukazuje da su posledica žestoke borbe dve zveri i da su obe bile ogromne veličine, najmanje dva metra u dužinu, a vrlo verovatno i više.

  Studija koja je objavljena u Žurnalu biologije riba ukazuje upravo da su to tragovi džinovske lignje, poznate i kao „fantom iz dubina“.

  Hobotnica, lignja, pipci, kraken, morsko čudovište
  © CC0 / Unsplash
  Džinovski tragovi pipaka ukazuju da je gigantska lignja imala najmanje dva metra, a vrlo verovatno i više

  Gigantske lignje su misteriozni stanovnici dubokih delova okeana i mogu da dostignu dužinu od 10 do 13 metara. Vrlo malo su proučene, budući da žive na velikim dubinama, većim od 300 metara ispod površine. Zbog toga su van dometa ne samo naučnika, već i predatora kakve su ajkule.

  Međutim, ajkula na kojoj su nađeni tragovi, poznata kao okeanska beloperka, jedan je od predatora koji bi mogao da stigne do gigantske lignje. Budući da se spušta i do 300 metara ispod površine, putevi dve životinje lako bi mogli da se ukrste.

  Naučnici navode da postoje tri vrste gigantskih lignji koje žive u vodama oko Havaja. Kako dodaju, ovo je prvi put da su zabeleženi tako veliki tragovi pipaka gigantske lignje na ajkuli, ali da teško mogu da tačno tvrde ko je koga napao, ajkula lignju ili lignja ajkulu.

  Na osnovu izgleda i dubine tragova, ali i toga što ajkula nema druge vidljive povrede, pretpostavljaju da je ona napala lignju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  čudovište, lignja, kraken, Ajkula
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga