05:14 13 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 821
  Pratite nas

  Arheolozi su otkrili veliki praistorijski spomenik ispod zemlje u blizini Stounhendža za koji tvrde da bi mogao da pomogne u rasvetljavanju porekla mističnog kruga kamenja na jugozapadu Engleske, preneo je AP.

  Istraživači sa nekoliko britanskih univerziteta predvođenih Univerzitetom u Bradfordu navode da se nalazište sastoji od najmanje 20 velikih stubova prečnika preko 10 metara i dužine pet metara, koji su poređani u krug prečnika preko dva kilometra, prenosi Tanjug.

  Novo nalazište nalazi se u Darington Volsu, mestu na kojem je otkriveno neolitsko selo, oko dva kilometra udaljenom od Stounhendža.

  Naučnici smatraju da su stubovi zakopani pre oko 4.500 godina i da bi mogli da označe granice svetog područja ili granice oko kružnog spomenika poznatog kao Darington Vols hendž (Durrington Walls henge).

  Velika Britanija ima puno kamenih spomenika kružnog oblika koji datiraju od pre nekoliko hiljada godina, a čija namena još nije poznata.

  Najpoznatiji među njima je Stounhendž, ogroman spomenik napravljen između 3.000 i 1.600 godina pre nove ere, koji predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija u zemlji.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga