00:29 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 264
  Pratite nas

  Astronomi su prvi put u istoriji videli bljesak svetlosti tokom sudara dve crne rupe, čije se spajanje odigralo na udaljenosti od 7,5 milijardi svetlosnih godina.

  Ovo otkriće je senzacionalno pošto je nivo gravitacije crnih rupa toliko jak da čak ni svetlost ne može da im pobegne, što bi značilo da prilikom sudara ne bi mogli da se oslobode svetlosni talasi.

  Takve sudare, u odsustvu svetla, astronomi identifikuju otkrivanjem gravitacionih talasa, odnosno poremećaja stvorenih kolizijom masivnih objekata.

  ​Naučnici su svoje otkriće objavili su žurnalu „Fizikal rivju leters“, navodeći da je te talase 21. maja detektovala Laserska interferometrijska opservatorija gravitacionih talasa (LIGO).

  Naučnici smatraju da sam sudar dve crne rupe nema nikakve veze sa svetlošću. Oni, naime, tvrde da pri sudaru nastaje nova crna rupa koju je silina udara izbacila van njenog gravitacionog diska.

  Novoformirana crna rupa, potom, u reakciji sa gasovima stvara bljesak.

  „Upravo prilikom te reakcije sa gasovima nastaje bljesak koji je vidljiv teleskopima“, rekao je astronom Beri Mekernar sa kalifornijskog Instituta za tehnologiju.

  Naučnici ukazuju da, ukoliko je njihova hipoteza tačna, novoformirana crna rupa bi bila najveća do sada.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  naučnici, svemir, svetlost, Bljesak, sudar, crne rupe
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga