06:24 30 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1363
  Pratite nas

  Skup superzemalja pronađen je u orbiti jedne od naših najbližih zvezda. Prema istraživačima koji su ih otkrili, te planete mogle bi da budu jedna od najboljih prilika za pronalazak života izvan našeg solarnog sistema.

  Sistem orbitira oko zvezde Glies 887, najsjajnijeg crvenog patuljka na nebu. Ta zvezda je udaljena oko 11 svetlosnih godina.

  Superzemlje poput novootkrivenih planeta imaju veću masu od Zemlje, ali su mnogo manje od ledenih divova našeg Sunčevog sistema - Urana i Neptuna. One su ključna meta u lovu na život na drugim svetovima.

  Štaviše, novo pronađene planete nalaze se u blizini zone za nastanjivanje, gde nije previše vruće ili hladno da voda postoji u tečnom obliku, a mogle bi da budu i stenovite planete.

  © Depositphotos / Shad.off
  Planete se nalaze u blizini zone za nastanjivanje, gde nije previše vruće ili hladno da voda postoji u tečnom obliku

  Zvezda je otkrivena pomoću spektropisa HARPS, u Južnoj evropskoj opservatoriji u Čileu, koji su koristili astronomi „RedDots“-a koji traže planete oko crvenih patuljaka.

  Oni su planete pronašli oko zvezde pomoću tehnike „Doplerovo klaćenje“, koja im omogućava da posmatraju sitna kretanja zvezde koja su izazvana gravitacionim povlačenjem planeta oko njih.

  Otkrili su da oko zvezde kruže planete čije je orbitiranje takvo da jedna godina ima 9,3 i 21,8 dana. To sugeriše da se planete kreću veoma brzo oko svoje zvezde, brže čak i od Merkura.

  Glies 887 je tamniji i manji od našeg Sunca, što znači da bi planete mogle da se mnogo približe zvezdi, tako da i dalje budu potencijalno naseljive.

  Astronomi su takođe otkrili da crveni patuljak nije aktivan kao naše Sunce. Da je aktivan kao naša zvezda, Glies 887 bi verovatno razneo atmosfere planeta koje ga okružuju - ali njegova relativna smirenost može da znači da bi planete i dalje imale svoje atmosfere, što je pokazatelj da bi one mogle da podrže neki oblik života.

  Štaviše, svetlost je prilično konstantna. To znači da bi uočavanje atmosfere sistema trebalo da bude lakše pomoću tehnologije kao što je svemirski teleskop „Džejms Veb“, koji može da „nanjuši“ atmosferu iz daleka.

  Za tu tehnologiju govore da je naslednik svemirskog teleskopa „Habl“, ali je podložna brojnim odlaganjima. Astronomi se nadaju da će pomoću njega i druge opreme moći da istražuju novootkrivene svetove, promatrajući ih sa relativno bliske udaljenosti.

  „Ove planete će pružiti najbolje mogućnosti za detaljnije studije, uključujući potragu za životom izvan našeg Sunčevog sistema“, rekla je Sandra Džefers sa Univerziteta u Getingenu i glavni autor studije.

  Novo istraživanje objavljeno je u radu pod nazivom „Višestruki planetarni sistem superzemalja koji orbitira oko najsjajnije zvezde crvenog patuljaka GJ887“, u časopisu „Sajens tudej“.

  Tagovi:
  zvezda, otkriće, svemir, zemlje, Zemlja, planete
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga