21:22 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  3284
  Pratite nas

  Sateliti kompanije „Spejs iks“ milijardera Ilona Maska toliko su premrežili nebo iznad Zemlje da ometaju i pogled na svemir.

  Svetlosno zagađenje koje izaziva mreža Maskovih satelita „Starlink“ postalo je primetno naročito pošto se pojavila kometa Neovajz, najsvetlija na severnoj hemisferi još od 1995. godine, piše „Lajvsajens“.

  Brojni fotografi i astronomi amateri poželeli su da snime kometu, ali ih u tome ometaju Maskovi sateliti.

  ​Kometa je vidljiva i golim okom, ali se za njeno fotografisanje koristi duga ekspozicija. Međutim, prilikom duge ekspozicije, na snimcima su, pored komete, vidljive i bele linije nastale prolaskom satelita kompanije „Spejs iks“.

  ​Ovo nije prvi put da su Maskovi sateliti okrivljeni za svetlosno zagađenje. Kada su „Starlink“ sateliti prvi put lansirani prošle godine, kao deo buduće internet mreže, astronomi su odmah izrazili zabrinutost. Teleskopi, baš kao i fotoaparati, koriste dugu ekspoziciju za snimanje, pa bi svetlost koju reflektuju „Starlink“ sateliti mogla da ometa njihov rad.

  ​Astronomi su na to posebno ukazali jer se ispostavilo da Maskovi sateliti reflektuju mnogo više svetlosti nego drugi sateliti koji kruže orbitom. Takođe, ima ih mnogo, trenutno ih je u orbiti čak 422, pa i to dodatno ometa snimanje sa Zemlje.

  ​Kako su saopštili iz Maskove kompanije „Spej iks“, preduzimaju korake kako bi smanjili kako bi smanjili svetlosno zagađenje koje emituju njihovi sateliti.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  kometa, Spejs iks, sateliti, Ilon Mask
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga