06:08 19 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1116
  Pratite nas

  Ljudi ubrzano uništavaju prirodu, što ima katastrofalan uticaj ne samo na populaciju divljih vrsta, nego i na ljudsko zdravlje, pokazuje izveštaj o stanju planete 2020. Svetske organizacije za zaštitu prirode.

  Svetska populacija sisara, ptica, vodozemaca, gmizavaca i riba u proseku je smanjena za dve trećine za manje od pola veka, pokazuje izveštaj o stanju planete 2020. Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), koja zbog toga poziva na hitne mere.

  U WWF-u tvrde da je to velikim delom rezultat uništavanja okoline, što doprinosi i pojavi bolesti poput pandemije kovida-19 i pozivaju na hitne mere kako bi se taj trend do 2030. preokrenuo zaustavljanjem uništavanja prirodnih staništa i reformom prehrambenog sistema, objavio je Rojters, prenosi Tanjug.

  Reka Janj — Janjski otoci
  © Sputnik
  Najugroženije su slatkovodne vrste

  WWF navodi da, iako uzroci takvog stanja obuhvataju i prenamenu zemljišta i trgovinu divljim vrstama, glavni uzrok dramatičnog smanjenja populacija je gubitak i degradacija staništa, uključujući i seču šuma, a zbog načina proizvodnje hrane.

  Izveštaj o stanju planete 2020. pokazuje da ubrzano uništavanje prirode, kao posledica ljudskih aktivnosti, ima katastrofalan uticaj ne samo na populacije divljih vrsta nego i na ljudsko zdravlje i sve druge aspekte života čoveka.

  Najugroženija je biološka raznolikost slatkovodnih ekosistema.

  Od 1970. populacije slatkovodnih vrsta smanjile su se 84 odsto, više nego one koje žive u šumama ili okeanima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  zagađenje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga