02:41 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1231
  Pratite nas

  „Više vrsta riba nego što se to očekivalo, verovatno ima sposobnost da se kreće po kopnu. Jedno od novih istraživanja svedoči o ovome“, saopštava nemačko izdanje „Zidojče cajtung“. 

  „Kada slepa pećinska riba-anđeo Cryptotora thamicola izranja iz vode, ona se poput daždevnjaka penje pod vodopade i puzi po stenama. Neobična sposobnost retke ribe da se penje na površinu prvi put je viđena 2016. godine u pećinama na Tajlandu. Sada nova istraživanja pokazuju da, verovatno, i druge vrste riba imaju sposobnost da hodaju po kopnu“, prenosi list. 

  „Hibridna živa bića poput ove pećinske ribe igrala su ključnu ulogu u razvoju života na Zemlji“, ističe se. „Zahvaljujući izučavanju i definisanju koje vrste riba imaju sposobnost kretanja po kopnu, naučnici se nadaju da će dobiti više informacija o evolucionom prelazu sa peraja na udove i bolje razumeti kako su prvi kičmenjaci napustili vodu da bi živeli na kopnu“. 

  „Obično kičma i trbušna peraja kod riba nisu povezana“, ističe biolog Zaharij Rendal iz Muzeja prirodne istorije na Floridi i koautor istraživanja u „Džurnal of morfolodži“. Pećinska riba Cryptotora thamicola ima drugačiju strukturu. Veća rebra i mišići omogućavaju joj da se kreće po kopnu: to je važna adaptacija za preživljavanje u pećinama sa promenljivim vodostajem i brzim strujama.“ 

  „U istraživanju tim naučnika iz Muzeja prirodne istorije na Floridi, Tehnološkog instituta Nju Džersi, Univerziteta u Luizijani i Univerziteta Madžo na Tajlandu analizirao je strukturu kostiju 29 različitih vrsta riba iz porodice vijuni i otkrio da 10 vrsta riba ima isti, neobično jak karlični pojas, kao i pećinska riba Cryptotora thamicola“. 

  „Da bi se ispratila evoluciona istorija porodice riba vijuni, koje žive u planinskim vodama, i analiziralo kako se karlica ovih riba menjala vremenom, naučnici su koristili kombinovani metod istraživanja na osnovu DNK analize i računarske tomografije. Pored toga, oni su otkrili da se snažna karlica verovatno prenosi genski i ima više od jednog porekla, a u porodici vijuni se pojavljivala više puta“, prenosi Süddeutsche Zeitung.

  „Rezultat istraživanja nam daje mnogo bolje razumevanje evolucije izuzetno neobičnog događaja — sposobnosti ribe da se kreće po kopnu“, rekao je Lorens Pejdž, naučni saradnik muzeja na Floridi. 

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  nauka, biologija, Podvodni svet, riba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga