15:34 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 221
  Pratite nas

  Arheolozi u Kini otkrili su dva savršeno očuvana fosila dinosaurusa koje je pre otprilike 125 miliona godina zatrpala lava na severoistoku zemlje.

  Skeleti nove vrste dinosaurusa bili su skriveni u najstarijim slojevima poznate formacije Yixian na severoistoku Kine. Naučnici veruju da ih je zarobila erupcija vulkana dok su se odmarali na dnu svojih jazbina.

  "Ove životinje su brzo prekrivene lavom dok su još bile žive ili neposredno nakon smrti", rekao je paleontolog Paskal Godefroit s belgijskog Kraljevskog instituta prirodnih nauka.

  Nova vrsta dinosaurusa nazvana je Changmiania liaoningensis, navode u saopštenju kineski arheolozi. Changmian na kineskom znači "večni san". Ova vrsta slična je ornitopodima koji su živeli u razdoblju Krede.

  Ornitopodi su mali biljojedi koji su mogli da trče izuzetno brzo. Na osnovu dužine repa i sastava nogu čini se da su Changmiania liaoningensis slični ovim ranije otkrivenim vrstama.

  "Međutim, određene karakteristike skeleta sugerišu da je Changmiania mogao da kopa jazbine, slično kao što to danas čine zečevi. Vrat i podlaktice su mu vrlo kratki, ali robusni, a lopatice su karakteristične za kopanje. Vrh njuške takođe je oblikovan poput lopate", rekao je Godefroit.

  Kompletno istraživanje o ovom otkriću objavljeno je u naučnom časopisu PeerJ.

  Tagovi:
  dinosaurusi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga