01:14 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 38923
  Pratite nas

  Prvi reket sveta Novak Đoković na Rolan Garosu mogao bi da nosi specijalnu masku sa jonskim srebrom. Reč je o izumu naučnika iz Srbije koji su nam i otkrili tu vest, a maska koja štiti od korone i drugih virusa i bakterija uskoro će biti dostupna svima u našoj zemlji.

  "Srebrna maska" nastala je u laboratorijama kompanije "Koloid", koja pravi prirodne proizvode po principima nano tehnologije srebrnih jona. Imaju višegodišnje iskustvo, a "Srebrnu masku" razvili su u saradnji sa "Galenika farmacijom".

  Pored srebra, maska sadrži i zeolit koji kupi vlagu, a srebro odradi svoj posao što se tiče mikro patogenih organizama, virusa, gljivica i bakterija, kaže Backović.
  © Foto : Sputnjiku ustupila Privredna Komora Srbije
  Pored srebra, maska sadrži i zeolit koji kupi vlagu, a srebro odradi svoj posao što se tiče mikro patogenih organizama, virusa, gljivica i bakterija", kaže Backović.

  Direktor kompanije "Koloid" inženjer Božidar Backović za Sputnjik objašnjava kako maska deluje na koronu i druge viruse i bakterije:

  "Uspeli smo da putem ultrazvuka integrišemo jonsko srebro i zeolit u strukturu maske. Poznato je od davnina, a mi imamo razna istraživanja na tu temu, da srebro ima antimikrobna svojstva. U jako kratkom roku uništava sve patogene mikroorganizme sa kojima dođe u kontakt. Mi smo uspeli da u strukturi materijala zadržimo srebro", kaže Backović.

  Novak sa srebrnom maskom

  On dodaje da se kompanija ranije uključila u borbu protiv Kovida 19, u saradnji sa Fondacijom "Novak Đoković". Vrtićima i školama u ruralnim sredinama poklanjaju, za zdravlje dece bezbedna sredstva za čišćenje koje sama pravi.

  Đacima prvih razreda svih osnovnih škola doniraće i 100 hiljada "Srebrnih maski" koje bi mogle da imaju najboljeg promotera, prvog tenisera sveta Novaka Đokovića.

  Inovativni proizvod domaće pameti proizvodi se u našem farmaceutskom gigantu, Galenici.
  © Foto : Sputnjiku ustupila Privredna Komora Srbije
  Inovativni proizvod domaće pameti proizvodi se u našem farmaceutskom gigantu, Galenici.

  "Želeli bi da Novak nosi našu masku sa jonskim srebrom na Rolan Garosu, pre svega zato što je dugotrajna, može da se koristi do 30 dana. I sama se čisti, zato što srebro, kad se maska skine posle nekoliko sati nošenja, unutra ima i zeolit koji pokupi vlagu, a srebro odradi svoj posao što se tiče mikro patogenih organizama, virusa, gljivica i bakterija", kaže Backović.

  Prvo za decu, pa za odrasle

  I u farmaceutskom gigantu Srbije ne kriju zadovoljstvo zbog učešća u proizvodnji ovog inovativnog proizvoda domaće pameti.

  Srebrna maska štiti od korone i drugih virusa i bakterija, a uskoro će biti dostupna svima u našoj zemlji.
  © Foto : Sputnjiku ustupila Privredna Komora Srbije
  Srebrna maska štiti od korone i drugih virusa i bakterija, a uskoro će biti dostupna svima u našoj zemlji.

  "Od početka epidemije preusmerili smo fabriku na proizvodnju zaštitinih maski, a prvi tiraž "Srebrne maske" je za decu. Nakon toga, oko 15 oktobra izbacujemo i maksu za odrasle. Prepoznali smo strateško partnerstvo za inovativni program na bazi jona srebra i zeolita, koji prečišćavaju patogene i apatogene bakterije", kaže Ljiljana Topić iz "Galenika farmacije".

  Kako saznajemo, "Srebrna maska" će u maloprodaji koštati oko dva evra.

  Tagovi:
  Novak Đoković, Srbija, naučnici, srebro, koronavirus, zaštitna maska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga