23:05 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 703
  Pratite nas

  U jednoj od najnovijih eksperimentalnih metoda koju su naučnici uveli u lečenju raka, koristi se napad skrivenog „Trojanskog konja“ koji podstiče ćelije raka da se samounište – sve bez upotrebe bilo kakvih lekova.

  Ključ ove nove metode koju su primenili istraživači u Singapuru je upotreba nanočestica obloženih specifičnom aminokiselinom nazvanom L-fenilalanin, jednom od nekoliko kiselina koje ćelije raka koriste za svoj rast. Naše telo ne stvara L-fenilalanin, već ga apsorbuje iz mesa i mlečnih proizvoda, preneo je RTS.

  Naučnici su tokom eksperimenta na miševima pomoću nanočestica zvanih Nanoskopik fenilalanin porozna aminokiselina (Nano-pPAAM) uspešno uništili ćelije raka jer su je one doživele kao „prijateljsku aminokiselinu“ i apsorbovale je, posle čega je kiselina u njima podstakla proces samouništenja.

  Naime, nanočestice su u ćelijama raka pokrenule prekomernu proizvodnju reaktivnog oblika kiseonika, što je uništilo kancerogene ćelije dok su okolne, zdrave, ostale netaknute, piše Sajens alert.

  „Suprotno uobičajenim metodama, koristili smo nanomaterijal kao lek, a ne kao prenosioca leka. Nano-pPAAM ima selektivna razarajuća svojstva koja se sama aktiviraju bez ikakvih podsticaja. Aminokasilina L-fenilalanin deluje kao 'trojanski konj' koji iznutra uništava ćelije raka“, napominje profesor Dalton Tej sa Univerziteta Nanjang u Singapuru.

  U eksperimentu se pokazalo da je Nano-pPAAM ubio oko 80 odsto ćelija raka dojke, kože i želuca kod miševa, približno isto koliko uspevaju i trenutni lekovi za hemioterapiju, ali bez svih neželjenih efekata. Iako opasna za ćelije raka, ova supstanca se zasniva na nanočesticama silicijum-dioksida koje su američki regulatori hrane i lekova klasifikovali kao sigurne za ljude.

  Do sada su sprovedeni samo laboratorijski testovi i testovi na miševima, ali prvi rezultati, po mišljenju naučnika, veoma obećavaju. Mnoštvo studija u kojima je ispitivano koje bi nanočestice mogle bolje da ciljaju na ćelije raka, a da pritom ne remete ostale delove organizma, nisu davale ovako obećavajuće rezultate. Takođe, mnogi ponovljeni karcinomi na kraju postaju otporni na lekove kojima su tretirani, a pošto ovde nema lekova, nemaju na šta da postanu otporni, očekuju istraživači.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga