23:35 24 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 3819
  Pratite nas

  Misterija morskog mutanta, otkrivenog nedaleko od obala Italije, kog je pre godinu dana ulovio ribolovac sa Sardinije, konačno je rešena zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta u Kaljariju.

  Italijanski ribolovac našao je u svojoj mreži, pored ostalih riba, i jednu koja liči na ajkulu mačkovku, ali bez kože i zuba.

  Do sada nije bio poznat takav slučaj, a naučnici sa Univerziteta u Kaljariju sada su objavili naučni rad koji se detaljno bavi ovim slučajem.

  Kako su otkrili, iako nije imala zube i kožu, ova ajkula živela je relativno normalnim životom, navodi profesor Antonelo Mulas, prenosi Lajvsajens.

  ​Kada su on i njegove kolege ispitivali morskog mutanta, ispostavilo se da je ajkula bila stara oko tri godine, bila je uobičajenog rasta i težine.

  „Naša prva reakcija bila je zar ajkula bez kože može da preživi. Ali, kako bi rekao Šekspir, ima mnogo više stvari u raju i na Zemlji nego što možemo da zamislimo“, kaže Mulas.

  Iako ova vrsta ajkula živi u Mediteranu, naučnici su prvo morali da istraže da li je ovaj mutant zapravo neka druga vrsta ili neka koja do sada nije bila poznata.

  ​Naučnici su otkrili i da ova ajkula ne samo što je uspela da preživi bez kože, već je i dalje bila opasan predator, iako nije imala zube, budući da su joj otkrili pun stomak kada je uhvaćena.

  Međutim, ono što je bila glavna misterija, zašto ajkula nije imala kožu i zube. čini se da je sada rešeno. Naučnici koji su je proučavali smatraju da je to posledica genetske mutacije. Pretpostavljaju da se ona mogla dogoditi prirodnim putem, ali i zbog uticaja hemijskog zagađenja vode.

  Zbog toga će nastaviti da izučavaju vodu u kojoj je ova neobična ajkula živela, kako bi otkrili potencijalno zagađenje u vodama Mediterana i kako ono utiče na živi svet.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  otkriće, predatori, ajkula
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga