08:29 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  36527
  Pratite nas

  Na površini svetle strane Meseca pronađena je voda, objavila je NASA na Tviteru.

   

  Nasina Stratosferska opservatorija za infracrvenu astronomiju (SOFIA) potvrdila je da je prvi put pronađena voda na Mesečevoj površini obasjanoj Suncem.

  Ovo otkriće potvrdilo je da voda na ovoj planeti nije ograničena samo na hladna i senovita mesta.

  SOFIJA je otkrila molekule vode (H2O) u krateru Klavius, jednom od najvećih kratera vidljivih sa Zemlje, smeštenom na Mesečevoj južnoj hemisferi. Prethodna posmatranja Mesečeve površine otkrila su neki oblik vodonika, ali nisu uspela da naprave razliku između vode i njenog bliskog hemijskog srodnika, hidroksila (ON).

  „Imali smo naznake da bi H2O - voda koju poznajemo - mogao biti prisutan na sunčevoj strani Meseca“, rekao je Paul Herc, direktor Odeljenja za astrofiziku u Direkciji naučne misije u sedištu NASA-e u Vašingtonu.

  „Sad znamo da je tamo. Ovo otkriće dovodi u pitanje naše razumevanje mesečeve površine i postavlja intrigantna pitanja o resursima relevantnim za istraživanje dubokog svemira.“

  Poređenja radi, pustinja Sahara ima 100 puta veću količinu vode od one koju je SOFIA otkrila u mesečevom tlu.

  Uprkos malim količinama, otkriće postavlja nova pitanja o tome kako se voda stvara i kako opstaje na surovoj, bezvazdušnoj Mesečevoj površini.

  Voda je dragoceni resurs u dubokom svemiru i ključni sastojak života kakav poznajemo.

  Ostaje da se utvrdi da li je pronađena voda lako dostupna za upotrebu kao izvor.

  NASA želi da sazna sve što je moguće o prisustvu vode na Mesecu pre pokretanja programa Artemis, u okviru koga je predviđeno slanje ljudske posede na Mesečevu površinu 2024. godine.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  otkriće, Mesec, voda
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga