20:25 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 1333
  Pratite nas

  Od svog otkrića 2007. godine, naučnici su neumorno tragali za otkrivanjem izvora „brzih prasak radio-talasa“ (FRB) koji dolaze iz svemira. Trenutno je klasa neutronskih zvezda sa moćnim magnetnim poljima vodeći kandidat za poreklo eksplozija.

  FRB-ovi su neverovatno snažni naleti radio-talasa koji uglavnom dolaze iz udaljenih galaksija. Otkako je prvi otkriven 2007. godine, predstavljena su mnoga objašnjenja za njih.

  Međutim, budući da uglavnom dolaze iz velikih daljina, nikad nije bilo dovoljno dokaza koji bi otkrili šta ih tačno stvara. Neki su praćeni do svojih galaksija domaćina, no njihov konkretan izvor ipak nikada nije tačno određen. FRB traju samo delić sekunde, ali mogu biti 100 miliona puta moćniji od Sunca.

  Prvi prasak iz naše galaksije

  U aprilu su astronomi pronašli prvi FRB koji je stigao iz naše galaksije, što im je omogućilo da ga bolje istraže.

  Nekoliko timova astronoma istraživalo je područje na kojem je nastao i otkrilo da je potekao od magnetara – zvezde sa vrlo moćnim magnetnim poljem –nazvanog SGR 1935 + 2154. Iako su magnetari bili glavni kandidati za tumačenje nastanka FRB-ova, ovo je prvi jasan dokaz da mogu stvarati radio-talase na dovoljno visokoj energiji potrebne za takve signale.

  Ovaj prasak, poznat kao FRB 200428, udaljen je oko 30.000 svetlosnih godina od nas, dok su ostale koje smo otkrili udaljeni milione do milijarde svetlosnih godina.

  Zbog takve blizine zabeležena je kao izuzetno svetla, prenosi B92.

  „Mnogo je sjajnija od bilo kog drugog radio-objekta u svemiru“, rekao je Bing Zang sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu, jedan od istraživača koji je pomogao povezati FRB s magnetarom.

  FRB je imao otprilike tri puta veću energiju od one koju svake sekunde emituje naše Sunce i bio je puno svetliji od bilo kojeg radio-talasa magnetara koji je ikad zabeležen, iako nije oslobodio toliko energije kao bilo koji od ranije zabeleženih koji su stigli izvan naše galaksije.

  To može značiti da ostale FRB-ove koje smo videli proizvode aktivniji magnetari koji mogu emitovati snažnije eksplozije.

  „Ako sve FRB-ove proizvode magnetari, oni ne mogu svi biti spori, stari magnetari poput ovog“, kaže Zang. „Neki moraju biti mladi, što znači da se njihova starost meri u decenijama ili vekovima, umesto u hiljadama godina“.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  nauka, zvezde, radio talasi, svemir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga