11:44 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 443
  Pratite nas

  Sprej za nos koji blokira apsorpciju virusa SARS-CoV-2 u potpunosti je zaštitio tvorove na kojima je testiran, rezultati su studije koju je u četvrtak objavio međunarodni tim naučnika.

  Studiju, koja je bila ograničena na životinje i još uvek nije recenzirana, procenilo je nekoliko zdravstvenih stručnjaka.

  Ako se za ovaj „lek“, koji su naučnici opisali kao netoksičan i stabilan, dokaže da deluje na ljude, mogao bi se stvoriti novi način borbe protiv pandemije, prenosi „Njujork tajms“.

  Istraživanje su proteklih meseci sprovodili naučnici iz Medicinskog centra Univerziteta Kolumbija u Njujorku, Medicinskog centra Erasmus u Holandiji i Univerziteta Kornel u Itaki, a studiju su finansirali Nacionalni institut za zdravstvo i Medicinski centar Univerziteta Kolumbia.

  „Uzbudljivo je imati nešto novo što deluje protiv korona virusa“, rekao je dr Arturo Kazadel, šef Odseka za imunologiju Džon Hopkins Blumberg škole javnog zdravlja, koji nije bio uključen u studiju.

  Sprej direktno napada virus, sadrži lipopeptid, česticu holesterola povezanu s lancem aminokiselina, gradivnih blokova proteina, a ovaj lipopeptid se tačno podudara s delom aminokiselina u proteinu korona virusa koji patogen koristi za vezivanje sa ćelijama u ljudskom respiratornom traktu.

  Naučnici koriste tvorove za eksperimente sa SARS i drugim respiratornim bolestima jer virus mogu dobiti kroz nos isto kao i ljudi, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  virus korona, životinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga