08:20 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  154
  Pratite nas

  Međunarodni tim naučnika iz Austrije i Sjedinjenih Država tvrdi da je otkrio dokaze o najstarijim jednojajčanim blizancima. Prema nalazima studije objavljene 6. novembra u časopisu „Nejčr“, novorođeni blizanci otkriveni u Austriji živeli su pre oko 30 000 godina.

  „Potvrđeni dokazi o blizancima u arheološkim zapisima izuzetno su retki i nikada do sada nisu bili verifikovani DNK analizom. Mi smo DNK analizom uspeli da ih verifikujemo kao monozigotne blizance“, navodi se u studiji.

  DNK test, pregled lobanje i CT skeniranja pokazali su da su blizanci bili muškarci, što je takođe pomoglo u preciznijem određivanju starosti. Jedan od njih je živeo šest do sedam meseci, dok je drugi umro nakon 13 do 14 nedelja posle porođaja.

  Tela u grobu su postavljena jedno pored drugog, glavama okrenutim ka istoku. Grob nije zatrpan već je pokriven lopaticom mamuta. Otkriven je u Krems-Vahtbergu, jednom od najvažnijih arheoloških nalazišta gravetske kulture, nestale 22.000 godina pre nove ere.

  Istraživači su naveli da su pronašli i ostatke tromesečnog deteta, za koje veruju da je rođak blizanaca.

  Pored ljudskih ostataka, naučnici su pronašli i takozvana grobna dobra – stvari koje su trebale da pomognu mrtvima u zagrobnom životu, ili koje se koriste kao dar bogovima.

  Tagovi:
  arheologija, nauka, blizanci, Austrija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga