21:19 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  2872
  Pratite nas

  Kiša je na Zemlji padala milion godina bez prestanka u periodu poznatom kao karnijan, pre 230 miliona godina. Taj dugoročni kišni period doveo je do nestanka mnogih vrsta i „otvorio vrata“ za pojavu dinosaurusa.

  Vreme u kom je kiša padala milion godina danas je naučnicima poznato kao karnijanska pluvijalna epizoda, koja je bila klimatska prekretnica od prethodne sušne epohe u trijasu.

  Prema poslednjim istraživanjima, upravo je ova dugoročna kiša zapravo bila do sada nepoznati period izumiranja zbog vulkanskih erupcija i klimatskih promena, prenosi „Lajvsajens“.

  U tom periodu nestala je trećina vrsta koje su živele u morima, uz takođe veliki broj izumrlih životinja i biljaka na kopnu.

  Milionska kiša „očistila“ je prostor za pojavljivanje vrsta kao što su dinosaurusi, ali i nekih koje i dalje postoje, zaključuju naučnici.

  „Posle dugotrajnog kišnog perioda, usledila je erupcija novih vrsta. Brojne grupe vrsta koje danas imaju centralnu ulogu u ekosistemu, pojavile su se tada“, kaže Jakopo del Korso, profesor geologije na Univerzitetu u Vuhanu.

  Prema njihovim procenama, tada su se u okeanima pojavili planktoni, koralni grebeni, a na zemlji žabe, gušteri, krokodili, kornjače...

  Autori studije o ovom periodu veruju da je kišu koja je trajala milion godina izazvalo polje lave poznato kao Vrangelija koje je pokrivalo hiljade kilometara u današnjoj Kanadi.

  Snažne erupcije, kako tvrde, poslale su u atmosferu oko 5.000 gigatona ugljenika, što je nekoliko hiljada puta više nego što se sada emituje u atmosferu tokom jedne godine.

  Tako velika količina gasova izazvala je ekstremne klimatske promene. Klima je postala znatno vlažnija, kiše su postale uobičajene, a okeani su postali kiseliji, što je dovelo do istrebljenja brojnih vrsta.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  praistorija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga