11:32 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  213415
  Pratite nas

  Naučnici s kalifornijskih univerziteta proizveli su novi materijal koji je tako lagan da može da stoji na vrhu suvog maslačka a da ne ošteti semenke. Materijal je 100 puta lakši od stiropora.

  Istraživački tim koji se sastoji od naučnika sa instituta „UC Irvin“, „HRL Laboratoriz“ i „Kalteh“ za časopisu „Sajens“ kažu da je to najlakši materijal na svetu.

  Materijal je nazvan „ultralaka metalna mikrorešetka“, a 99,99 odsto strukture čini vazduh, jer građu čine šuplje cevčice.

  „Trik je u izradi rešetke međusobno povezanih šupljih cevi sa debljinom zida 1000 puta tanjom od ljudske vlasi“, rekao je glavni autor Tobijas Šandler iz HRL-a u saopštenju.

  „Mikromreža“ inspirisana je strukturom ljudskih kostiju koje su čvrste spolja i uglavnom šuplje iznutra.
  Novi materijal je 100 puta lakši od stiropora.

  Lorenzo Valdevit, istraživač na projektu, rekao je da materijal izuzetno štiti od udara, može da se koristi u vazduhoplovnoj industriji, za prigušivanje zvuka...

  Zahvaljujući praznini između molekula, mreža izrazito upija energiju što je Sofija Jang iz „HRL Laboratoriz“ pojasnila na konkretnom primeru, prenose Novosti magazin.

  „Obmotali smo jaje ’mikromrežom‘ i bacili ga sa visine od 25 spratova. Nakon pada, jaje je ostalo čitavo“, rekla je Jangova.

  Dodala je da bi ovaj materijal u budućnosti mogao da pomogne „Boingu“ da mnogo uštedi na težini aviona, ali će još biti čvrst poput današnjih modela aviona.

  Tagovi:
  nauka, avioni, proizvodnja, metal
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga