05:07 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1473
  Pratite nas

  Naučnici su napravili novi materijal koji može da čuva energiju Sunca godinama. On bi mogao da se koristi za dogrevanje kuća, udaljenih staništa gde nema drugih izvora energije ili za odmrzavanje šoferšajbni na automobilima.

  Novi materijal nastao je preradom metalno-organske strukture zasnovane na ugljeniku.

  Ovakvi materijali su porozni i mogu da formiraju čvrste materijale sa drugim malim molekulima, piše Sajens alert.

  Naučnici sa Lankaster univerziteta u Velikoj Britaniji dodali su jednom takvom metalno-organskoj strukturi molekule azobenzena, koji apsorbuje svetlost. Tako dobijen materijal mogao je da čuva energiju ultraljubičaste svetlosti najmanje četiri meseca na sobnoj temperaturi, što je ogroman napredak, budući da su do sada slični pokušaji čuvanja Sunčeve energije trajali tek danima.

  Azobenzen deluje kao svetlosni prekidač - mašina na molekularnom nivou koja reaguje na spoljne uticaje kao što su svetlo ili toplota. Pod ultraljubičastim zračenjem, njegov molekul menja oblik, ostajući u metalno-organskoj strukturi i tako čuva energiju. Kada se novi materijal zagreje, on oslobađa uskladištenu energiju dodatno se grejući, što bi moglo da se iskoristi za zagrevanje drugih materijala ili uređaja.

  Naučnici kažu da je potrebno još rada kako bi novi materijal imao široku primenu.

  Na njemu nema elektronskih ili pokretnih delova, što predstavlja veliku mogućnost za uštedu, kažu naučnici.

  Veliki napredak napravljen je i zbog toga što su dosadašnji pokušaji da se čuva Sunčeva energija uz pomoć svetlosnih prekidača bili uslovljeni time da se oni čuvaju u tečnosti, što sada nije slučaj.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Energija, Sunce
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga