23:00 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 18
  Pratite nas

  Tim naučnika pod vođstvom Velike Britanije narednog meseca će započeti istraživačku misiju u Južnoj Džordžiji, kako bi izučio uticaj ogromne plutajuće sante leda na divlje životinje i morski svet na tom subantarktičkom ostrvu, kojem preti sudar s ledenim bregom.

  Ukoliko stigne do ostrva, to bi moglo da predstavlja katastrofu za većinu divljeg sveta na Južnoj Džordžiji, jednom od najvažnijih svetskih ekosistema.

  Velika santa leda, veličine američke države Delaver (što je nešto manje od polovine površine Crne Gore, prim.), pluta otkako se odvojila od ledenog grebena Larsen C 2017. godine. Sada se nalazi na udaljenosti oko 75 kilometara od ostrva Južna Džordžija, dodaje AP.

  U Južnoj Džordžiji nalaze se kolonije desetine hiljada pingvina i šest miliona foka s krznom, koje bi santa leda mogla da ugrozi tokom sezone parenja, preneo je Tanjug.

  Vode u blizini ostrva su jedno od najvećih morskih zaštićenih područja i u njima se nalazi više morskih vrsta nego na Galapagosu.

  Brod za istraživanje "RRS Džejms Kuk" trebalo bi da krajem januara krene sa Foklandskih ostrva u potrazi za ledenim bregom.

  Britanska misija za antarktička istraživanja upozorila je da bi ledeni breg mogao da ostane prislonjen uz obalu do deset godina, pre nego što se led otopi i odvoji.

  To bi moglo da spreči populaciju od dva miliona pingvina na ostrvu da dopru do vode kako bi hranili svoje mlade.

  Cilj misije biće da utvrdi različite uticaje koje će imati ledeni breg A-68a.

  Sa broda će biti raspoređene dve podvodne robotske jedrilice, koje će provesti nekoliko meseci prikupljajući podatke za istragu uticaja slatke vode od leda koji se topi na tu oblast.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga