08:24 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  1378
  Pratite nas

  Američka privatna kompanija koja se bavi izradom svemirskih letelica i svemirskim letovima „Spejs Iks“ danas je lansirala svoju raketu „Falkon 9“ iz svemirskog centra Kenedi na Floridi u okviru misije NROL-108 za isporuku američkog špijunskog satelita u orbitu.

  Lansiranje je kasnilo zbog tehničkih problema, a „Falkon 9“ nosi klasifikovani teret u orbitu za Nacionalni izviđački ured (NRO), vladinu agenciju koja nadgleda flotu američkih špijunskih satelita. O satelitu se ne zna mnogo, osim činjenice da je NRO osigurao prevoz za tajni teret na netradicionalni način, piše portal „Spejs“.

  Let je bio peto uspešno lansiranje za ovu prvu fazu „Falkona 9“. Buster, nazvan B1059, prethodno je imao dve komercijalne teretne misije na Međunarodnu svemirsku stanicu za Nasu, isporučio je seriju satelita „Spejs Iks Starlink“ u orbitu početkom ove godine.

   

   

  Raketa-nosač Falkon 9 sa posadom, tokom lansiranja na Međunarodnu svemirsku stanicu sa kosmodroma Kejp Kanaveral na Raketa-nosač Falkon 9 sa posadom, tokom lansiranja na Međunarodnu svemirsku stanicu sa kosmodroma Kejp Kanaveral na Floridi
  © AP Photo / John Raoux
  Raketa-nosač "Falkon 9" sa posadom, tokom lansiranja na Međunarodnu svemirsku stanicu sa kosmodroma Kejp Kanaveral na Floridi
  U maju je „Spejs Iks“ označio novi uspeh slanjem prve komercijalne misije Međunarodne svemirske stanice u orbitu.

  Kompanija je lansirala svoj prvi satelit u orbitu 2018. Cilj misije bio je pružiti ljudima u područjima sa niskom do umerenom gustinom naseljenosti širom sveta pristup brzom internetu, uključujući ljude koji nikada ranije nisu imali pristup internetu.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  špijuniranje, sateliti, raketa, Spejs iks
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga