21:21 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 544
  Pratite nas

  Mumificirano mladunče vuka koje je pronađeno u severnoj Kanadi živelo je pre 56.000 godina, utvrdili su naučnici.

  Bilo je skriveno u ledu desetinama hiljada godina, a pronašao ga je kopač zlata u blizini grada Doson na teritoriju Jukona 2016. godine, prenosi Jutarnji list.

  Žensko mladunče u međuvremenu su meštani iz naroda Trondek Hvehin nazvali žo, što znači vuk.

  Naučnici tvrde da je vučica, čiji su krzno i zubi ostali netaknuti, najkompletnija mumija vuka ikada pronađena.

  "Ona je praktično netaknuta, nedostaju joj samo oči, rekla je Džuli Mičen, paleontolog i profesor anatomije na Univerzitetu "De Muan" u Ajovi, za naučni portal Eurek alert.

  Uz pomoć različitih tehnika tim je uspeo da utvrdi mnoge aspekte života vučice, od njene starosti do ishrane, ali i verovatnog uzroka smrti.

  Saznanja su objavljena u listu "Karent biolodži" i pokazuju da su se vučica i njena majka hranile iz vodenih resursa, uključujući ribu poput lososa.

  Upoređivanjem podataka vučjeg DNK i analize njene zubne gleđi otkriveno je da je verovatno živela i uginula pre 56.000 ili 57.000 godina. Rendgenski snimci pokazuju da je mladunče bilo staro između šest i osam nedelja.

  "Mislimo da je bila u svojoj jazbini i da je nastupila trenutna smrt zbog urušavanja jazbine", smatra profesorka Mičen. "Naši podaci govore da nije bila gladna i da je bila stara oko sedam nedelja kada je uginula, tako da se osećamo malo bolje kada znamo da siroto mladunče nije patilo predugo", zaključila je ona.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga