22:37 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  Piše
  12265
  Pratite nas

  Prirodna svila koju proizvodi svilena buba, najčvršće je prirodno vlakno poznato čoveku. Danica Pavlović, mlada naučnica iz Srbije, pokušava dodatno da izmeni svojstva svile i dobije novi ekološki materijal, koji može da se upotrebi u razvoju novih tipova optičkih senzora i mikrolasera koji će se koristiti u biomedicini i fotonici.

  Danica Pavlović, doktor biologije i naučni saradnik na Institutu za fiziku Univerziteta u Beogradu, jedna je od dobitnica nacionalne stipendije u okviru prestižnog međunarodnog programa Loreal — Unesko „Za žene u nauci“.

  Iako ima tek trideset godina, višestruko je nagrađivana i stipendirana zbog izuzetnih rezultata i posvećenosti u radu. Iza nje je 25 publikacija u vrhunskim međunarodnim naučnim časopisima, a istraživanja već imaju veliku primenu.

  © Foto : Sputnjiku ustupila Danica Pavlović
  Danica Pavlović ima tek 30 godina, a iza nje je već 25 pubikacija u najvećim naučnim časopisima.

  Izumi za ceo svet

  Nauka kojom se bavi ujedinjuje fotoniku i biologiju, a ova mlada dama zapravo proučava interakciju svetlosti i biološke materije. Biolozi koriste instrumentalne tehnike koje im je dala fotonika, mikroskope, spektroskope i lasere da bi analizirali biološke strukture ili mehanizme bioloških procesa.

  „U biomedicini se ove tehnike koriste za razvoj optičke dijagnostike, terapije bazirane na svetlosti, sa druge strane, biologija nam daje materijale koji su inspiracija za razvoj novih fotoničnih materijala koji se koriste u tehnologiji. U laboratorijama za biofotoniku i biofiziku Instituta za fiziku u Beogradu koristimo najsavremenije mikroskopske i druge tehnike. Ono što analiziramo su biološki uzorci, od eritrocita i hemoglobina, ćelija raka debelog creva, dentijskog tkiva u zubima, do raznih struktura kod insekata“, objašnjava Pavlovićeva.

  Mikrolaser od nove svile

  Lorealovu stipendiju dobila je za realizaciju projekta koji se bavi istraživanjem svilenih materijala, zapravo onih koji su dobijeni modifikacijom prirodne svile koju proizvodi svilena buba.

  Svilene haljine
  Svila je najčvršće prirodno vlakno poznato čoveku, Danica će pokušati da joj izmeni svojstva, kako bi se materijal primenio u razvoju novih tipova senzorskih uređaja.

  Nauka je pokazala da je prirodna svila najčvršće prirodno vlakno poznato čoveku, da poseduje mehanička, elastična i električna svojstva, ima optičku transparentnost i da je biokompatibilna, to znači da postoji mogućnost da se primeni u biološkim sistemima.

  „Takođe je poznato, ali nedovoljno istraženo, da modifikacijom strukture svile, odnosno materijala, možemo da menjamo ova svojstva. Upravo to je cilj mog istraživanja, da promenom strukture svilenih materijala utičemo na njihova mehanička, elastična, optička i električna svojstva. Te promene će biti izazvane laserskom rekonstrukcijom materijala, holografskim zapisom 3D informacije, uvođenjem čestica koje će preoblikovati strukturu tog materijala. Krajnji cilj je da se izradi novi tip materijala koji je ekološki bezbedan i jednostavan za obradu, a ispitivaću i mogućnost njegove upotrebe u razvoju novih tipova senzorskih uređaja, optičkih senzora, vlakana i mikrolasera koji će se koristiti u biomedicini i fotonici“, iznosi Pavlovićeva plan.

  Saradnja sa Beolorusijom

  Ona dodaje da uopšte ne razmišlja da naučni rad nastavi van granica Srbije, jer u Institutu za Fiziku ima sjajne uslove, na doktorskim studijama boravila je u Španiji, Portugaliji i u Nemačkoj, imala je priliku da na velikim naučnim institutima vidi kako funkcioniše rad sa više novca i koje mogućnosti daje. Kaže da sve to može da se postigne u Srbiji.

  Deo posla izvan laboratorije Instiuta za fiziku, Danica u potrazi za insektima.
  © Foto : Sputnjiku ustupila Danica Pavlović
  Deo posla izvan laboratorije Instituta za fiziku, Danica u potrazi za insektima.

  Na Institutu za fiziku ima mogućnost da sarađuje sa različitim institucijama, sa najvećim nemačkim naučnim postrojenjem iz Hamburga, „Dejzijem“, sa Karlinska institutom u Švedskoj, Beloruskom akademijom nauka u Minsku i „Jožef Štefan“ institutom iz Slovenije.

  Najveća želja Danice Pavlović u novoj godini je da korona nestane i da se otvore granice, jer to znači da počinje realizacija jednog od njenih važnih projekta, zapravo, međudržavnog projekta Srbije i Belorusije u Minsku.

  „Sa Belorusijom imamo saradnju koja se tiče razvoja biomaterijala i mogućnosti izrade optičkih senzora i mikrolasera koji će se koristiti u biomedicini. U našoj laboratoriji za biofotoniku istražujemo različite tipove bioloških materijala, poput polisaharida, hitina koji je gradivni element u telu insekata na spoljašnjem skeletu. Tu je i svila koju ću istraživati, ispitujemo materijale, modifikujemo ih, upisujemo u njih informacije poput trodimenzionalnih rešetaka, mikrometarskih i nanometarskih struktura koje nam dalje omogućavaju da ih koristimo za izradu mikrosočiva ili mikrolasera, to će nam omogućiti da imamo ciljanu aktivaciju nekih lekova u tkivima“, kaže Pavlovićeva.

  Ulaganje u svilu i promociju nauke

  Ova mlada naučnica kaže da joj mnogo znači što je dobila nagradu, prvo zbog toga što će pet hilada evra uložiti upravo u istraživanje svile, ali i zbog promocije nauke, posebno zbog mladih koji na naslovnicama treba da vide i ovakve sadržaje, jer ono što im se nudi pripada sistemu vrednosti koji tako i ne može da se nazove.

  Mikroskop
  © Fotolia / Capifrutta
  Pored klasičnih, u Institutu za fiziku u Beogradu naučnicima su dostupne i najsavremenije mikroskopske i druge tehnike.

  Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače, koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. U Srbiji se u okviru ove inicijative već deset godina u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije Loreal Balkan nagrađuju najbolje mlade naučnice.

  Pored Danice Pavlović, stipendiju su dobile i dve naučnice iz Novog Sada, Jelena Vladić, doktor tehnološkog inženjerstva i naučni saradnik na Katedri za Biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta i Ana Tomas Petrović, doktor medicine i asistent na Katedri za farmakologiju, toksikologiju i kliničku farmakologiju Medicinskog fakulteta.

  Tagovi:
  svilena buba, svila, naučnica, UNESKO, stipendija, Institut za fiziku
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga